ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

28.03.2002 - Kitajska vesoljska ladja Shenzhou-3 nadaljuje polet
Novice

 


Peking, Kitajska

28.03.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 28.03.2002 ob 10:10

[Rev:0]

Po uradnih podatkih, ki so jih posredovali iz kitajskega nadzornega središča v Pekingu (BACCC), kitajska poskusna vesoljska ladja Shenzhou-3 uspešno nadaljuje polet. Trenutno se nahaja v orbiti z višino med 331 in 338 km ter naklonom 42,4° glede na ekvator. Vesoljska ladja, ki so jo izstrelili v ponedeljek na izstrelišču Jiuquan, za eno obkrožitev planeta potrebuje 91,2 minuti in je Zemljo obkrožila že več kot 30-krat. Vrnitev pristajalnega odseka (glej skico) se bo predvidoma zgodila v naslednjih dneh, morda že v soboto. Uradno naj bi polet sicer trajal 7 dni. Pristajalni odsek bo, tako kot pri prejšnjih dveh poletih, najbrž pristal na območju Notranje Mongolije.

Kitajski strokovnjaki so uspešno preizkusili sisteme za posredovanje telemetrijskih podatkov ter prenos zvoka in videa s krova vesoljskega plovila. Na Shenzhou-3 se nahaja skupno 44 znanstvenih naprav, za katere večinoma skrbijo znastveniki kitajske akademije znanosti. Med drugim so na krovu kamere in spektrografi za opazovanje površja Zemlje, ozračja in oblakov. Tu so še naprave za proizvodnjo proteinskih kristalov v breztežnosti in celični bioreaktor. Prisotnosti živali na krovu plovila, za razliko od poleta Shenzhou-2, ki je v vesolje ponesel 19 živih bitji, ne omenjajo. Plovilo izvaja tudi mnoge fizikalne in astronomske poskuse.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Pogled skozi okno na SZ-3

tabSD.gif (826 bytes)

.

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune