ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.04.2002 - Pristajalni odsek Shenzhou-3 zopet na Zemlji
Novice

 


Peking, Kitajska

01.04.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno
: 01.04.2002 ob 13:40

[Rev:2]

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je objavila prvi posnetek pristajalnega odseka vesoljske ladje Shenzhou-3. Kot vse kaže se je polet, glede na dosegljive podatke, zaključil uspešno. Pod vprašaj pa je še vedno zapisan zaključek poleta Shenzhou-2, saj Kitajci lansko leto niso objavili niti ene fotografije, ki bi dokazovala uspešen pristanek. Tudi leta 1999 so po zaključku prvega poskusnega poleta Shenzhou-1, objavili več fotografij pristajalnega odseka.

Prvi polet plovila shenzhou s posadko se bo, kot je zapisano v 5-letnem načrtu, zgodil do leta 2005, morda pa že prihodnje leto.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 01.04.2002 ob 11:20

Pristajalni odsek kitajske poskusne vesoljske ladje brez posadke Shenzhou-3 je danes dopoldan, ob 10:51 po srednjeevropskem času, pristal v pokrajini Notranja Mongolija na Kitajskem. Vračanje na Zemljo je po prehodu skozi zgornje plasti ozračja, med katerim je bil odsek zaščiten s toplotnim ščitom, potekalo s pomočjo padala, na enak način kot pri ruskem vesoljskem plovilu sojuz. Kitajske oblasti so sporočile, da je bil pristanek uspešen, fotografij, ki bi to potrjevale, pa še niso objavili. Od plovila se je, še v orbiti, najprej ločil orbitalni odsek (glej ilustracijo), ki bo predvidoma naslednjega pol leta nadaljeval s samostojnim poletom. Shenzhou sicer sestavljajo trije odseki: orbitalni, ki je namenjen za delo vesoljcev med kroženjem okoli Zemlje, pristajalni, v njem bodo vesoljci med izstrelitvijo in pristankom ter pogonsko-servisni, kjer so velike plošče s sončnimi celicami in glavni raketni motorji. Polet vesoljske ladje Shenzhou-3 je trajal približno 7 dni (6 dni, 18 ur in 36 minut) - toliko, kot so napovedali 25. marca ob izstrelitvi.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Pristajalni odsek Shenzhou-3

tabSD.gif (826 bytes)

.
Copyright (c) 2001 Simon Zajc

Ločitev orbitalnega odseka

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune