ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.04.2002 - Atlantis (STS-110) poletel k Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

08.04.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 08.04.2002 ob 22:50

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral so danes zvečer, ob 22:44 po srednjeevropskem času, na ploščadi 39B izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Atlantis s sedemčlansko posadko. Člani odprave STS-110 bodo prvi obiskovalci četrte glavne posadke (MVP-4), ki na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) prebiva od lanskega decembra. Atlantis se bo z ameriškim raziskovalnim modulom Destiny združil predvidoma v sredo popoldne. Izstrelitev, ki je bila sprva načrtovana za 4. april, so na danes preložili zaradi popravil izstrelitvene ploščadi, kjer je iz počene cevi uhajal vodik. Atlantis je tokrat prvič poletel s tremi posodobljenimi glavnimi raketnimi motorji Block II.

Na MVP bo raketoplan v svojem tovornem odseku dostavil 13,4 metra dolg, 4,6 metra širok in 12.247 kilogramov težak nosilec S0. Gre za osrednji del zunanjega ogrodja ameriškega dela MVP, ki bo v nekaj letih dopolnjen s še nekaj podobnimi elementi in bo na vsakem koncu nosil krila s sončnimi celicami. Na nosilcu S0, ki ga bodo pritrdili na vrh modula Destiny, se nahaja množica naprav, hladilnik za odvajanje toplote z MVP in premični voziček za kanadsko mehanično roko Canadarm2. Dva para vesoljcev bosta med štirimi vesoljskimi sprehodi, ki jih bodo izvedli iz modula Quest na MVP, poskrbela za uspešno pritrditev nosilca in delovanje naprav na njem.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Atlantis leti v nebo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Izstrelitev na Cape Canaveralu

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vžig glavnih motorjev

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune