ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.04.2002 - Težave pri preizkušanju vozička na nosilcu S0
Novice

 


Houston, ZDA

15.04.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno
: 15.04.2002 ob 23:30

[Rev:1]

Ameriški ladijski inženir na Mednarodni vesoljski postaji Carl Walz je po prvem deloma neuspešnem poskusu, še enkrat preizkusil delovanje 190 milijonov ameriških dolarjev vrednega vozička na nosilcu S0. Tokrat je vse delovalo pravilno, le pritrditev na postaji je bilo potrebno izvesti ročno. Voziček ima vzdolž tirov namreč nekaj postaj - delovnih mest, na katerih se lahko ustavi in omogoča delo kanadski mehanični roki Canadarm2. Le-to bodo na voziček pritrdili med eno izmed naslednjih odprav. Strokovnjaki iz Houstona so sporočili, da težava ni v programski opremi in da vsi sistemi na vozičku delujejo pravilno. Kako se bodo senzorji premikanja obnesli v breztežnosti, pač ni bilo mogoče preizkusiti vnaprej, zaključujejo. Računalniški program za nadzor bodo bržkone prilagodili današnjim ugotovitvam.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 15.04.2002 ob 18:10

Na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), s katero je združen ameriški raketoplan Atlantis, so danes nameravali preizkusiti delovanje vozička, ki je na novem ameriškem elementu, nosilcu S0. Le-tega so na modul Destiny pritrdili pred dnevi. Ko so mu s pomočjo računalnika poslali ukaz, se je 861-kilogramski voziček po tirnicah na S0 uspešno premaknil za 6 metrov. Nadzorni program je nato iz neznanega razloga vozičku poslal ukaz za ustavitev premikanja.

Strokovnjaki ameriškega nadzornega središča v Houstonu iščejo rešitev, za katero bo morda potreben le popravek programske opreme. Dejali so, da bo iskanje odgovora morda trajalo kar nekaj časa. Voziček je namenjen premikanju kanadske mehanične roke Canadarm2 po celotni dolžini zunanjega ogrodja ameriškega dela MVP. Vesoljca Ross in Morin se kljub omenjeni težavi pripravljata za jutrišnji vesoljski sprehod, ki bo predvidoma zadnji med odpravo STS-110.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Nosilec S0 z vozičkom

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljca v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune