ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.04.2002 - Sojuz TM-34 se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Koroljov, Rusija

27.04.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno
: 27.04.2002 ob 13:30

[Rev:2]

Posadka 3. ruske obiskovalne odprave (EP-3) je v Mednarodno vesoljsko postajo vstopila ob 11:24 po našem času. Posadka na MVP (MVP-4) je goste povabila v ruski servisni modul Zvezda, kjer so se razvrstili za mizo. Pogovarjali so se s predstavniki evropske vesoljske agencije (ESA), ki so v ruskem Centru za nadzor poletov (CUP) v Koroljovu pri Moskvi. Italijanski vesoljec Roberto Vittori je dejal, da je bil polet v sojuzu izjemno doživetje in da se počuti dobro. Shuttleworth se je pogovarjal z južnoafriškim predsednikom Mbekijem, ki mu je tudi čestital in želel uspešno nadaljevanje poleta. Obiskovalna posadka, katere poveljnik je izkušeni Gidzenko, bo danes iz Sojuza TM-34 v Sojuz TM-33 prenesla svoje po meri izdelane sedeže. V naslenjih dneh bodo opravili vrsto znanstvenih poskusov, Shuttleworth pa se bo večkrat po radijski zvezi pogovarjal tudi z južnoafriškimi učenci.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 27.04.2002 ob 10:00

Ruska vesoljska ladja Sojuz TM-34, v kateri je tričlanska posadka 3. ruske obiskovalne odprave (EP-3), se je po dveh dnevih samostojnega poleta, danes dopoldan ob 09:55 po srednjeevropskem času, uspešno samodejno združila s spajalnim mehanizmom na ruskem modulu Zarja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). S postajo so tako zdaj združena kar tri ruska plovila: Sojuz TM-33, Sojuz TM-34 in tovorna ladja Progres M1-8. V Sojuzu TM-34 so ruski poveljnik Jurij Gidzenko, italijanski ladijski inženir Roberto Vittori in južnoafriški vesoljski turist Mark Shuttleworth.

Na MVP jih je pričakala posadka 4. odprave (MVP-4): ruski poveljnik Jurij Onufrijenko in ameriška ladijska inženirja Carl Walz ter Daniel Bursch. Lopute med ploviloma bodo odprli približno uro in pol po združitvi, ko se bodo prepričali o zrakotesnosti povezave. Drugi vesoljski turist Shuttleworth, za razliko od prvega, to je Dennisa Tita, ne bo omejen zgolj na bivanje v ruskih modulih postaje, ampak bo lahko brez spremstva obiskal tudi ameriški del. Posadka EP-3 bo na MVP ostala osem dni, nato pa se bo v starem Sojuzu TM-33 vrnila na Zemljo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Vittori, Shuttleworth in Gidzenko

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadki MVP-4 in EP-3 v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na Sojuz TM-34 z MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na MVP s sojuza

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune