ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.04.2002 - Polet obiskovalne odprave EP-3 na MVP poteka po načrtu
Novice

 


Koroljov, Rusija

29.04.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 29.04.2002 ob 18:45

[Rev:0]

Posadka 3. ruske obiskovalne odprave (EP-3), ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Gidzenko, italijanski ladijski inženir Roberto Vittori in južnoafriški vesoljski turist Mark Shuttleworth, po treh dneh bivanja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), nadaljuje z izvajanjem različnih znanstvenih poskusov. Poleg evropskih, za katere je zadolžen Vittori in ruskih, s katerimi se ukvarjata Gidzenko, je precej dela tudi z južnoafriškimi poskusi.

Shuttleworth, sicer drugi "vesoljski turist", ki je za potovanje na MVP plačal iz lastnega žepa, se je na bivanje v breztežnosti, kljub začetnemu glavobolu, dobro prilagodil. Opravlja vrsto poskusov, kot so opazovanje vpliva mikrogravitacije na srce, ožilje in mišičje (CCE). Skozi okna na servisnem modulu Zvezda, 28-letni milijonar s fotoaparatom in kamero snema oceane, predvsem pa obalo in vodne površine afriše celine (Plankton Lens). Nadzoruje tudi delovanje prenosnega inkubatorja ESCD (Experiment embryo and stem cell development) v katerem je shranjenih 12 kultur različnih živalskih celic.

Skupno se na krovu Mednarodne vesoljske postaje nahaja okoli 70 kilogramov naprav, ki jih odprava EP-3 potrebuje za izvedbo poskusov. Pri tem jim pomagajo tudi člani 4. odprave (MVP-4): ruski poveljnik Jurij Onufrijenko in ameriška ladijska inženirja Carl Walz ter Daniel Bursch. Okoli 20 kilogramov opreme bodo na Zemljo vrnili v vesoljskem plovilu Sojuz TM-33.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Shuttleworth in Onufrijenko

tabSD.gif (826 bytes)

.

Sojuz TM-34 in 33 združena z MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune