ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.05.2002 - Sojuz TM-33 se je ločil od MVP in pristal v Kazahstanu
Novice

 


Koroljov, Rusija

05.05.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno
: 05.05.2002 ob 07:05

[Rev:1]

Pristajalni odsek ruskega vesoljskega plovila Sojuz TM-33, v katerem so bili ruski poveljnik Jurij Gidzenko, italijanski ladijski inženir Roberto Vittori in južnoafriški vesoljski turist Mark Shuttleworth, je danes zjutraj, ob 05:52 po srednjeevropskem času, uspešno pristal v okolici kraja Arkalik v Kazahstanu. Ruska obiskovalna odprava EP-3 je tako trajala 9 dni, 21 ur in 25 minut.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 05.05.2002 ob 02:35

Posadka 3. ruske obiskovalne odprave (EP-3), ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Gidzenko, italijanski ladijski inženir Roberto Vittori in južnoafriški vesoljski turist Mark Shuttleworth, se je po osmih dneh bivanja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), poslovila od 4. glavne posadke (MVP-4) in se odpravila v vesoljsko plovilo Sojuz TM-33. Le-ta se je danes ponoči, ob 02:31 po srednjeevropskem času, ločil od združevalnega modula Pirs in se nato oddaljil od vesoljske postaje.

Ruski poveljnik MVP Jurij Onufrijenko in ameriška ladijska inženirja Carl Walz ter Daniel Bursch, ki na postaji prebivajo že od decembra lani, so tako zopet ostali sami. Posadka EP-3 je opravila vse predvidene naloge, na vesoljski postaji pa je za seboj pustila tudi novo plovilo Sojuz TM-34. Gidzenko, Vittori in Shuttleworth s seboj na Zemljo vračajo tudi okoli 20 kilogramov znanstvenih naprav in izsledkov poskusov, ki so jih opravili na MVP.

Sojuz TM-33, ki je bil z vesoljsko postajo združen od oktobra lani in je služil kot reševalno plovilo, bo s pomočjo raketnega motorja zmanjšal hitrost kroženja okoli Zemlje in s tem znižal svojo orbito. Pristajalni odsek se bo zatem ločil od orbitalnega in instrumentalno-pogonskega odseka plovila. Goreč povratek skozi gostejše plasti ozračja, kjer bo kapsulo z vesoljci varoval toplotni ščit, se bo s pristankom v Kazahstanu zaključil nekaj minut pred 6. uro zjutraj.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Shuttleworth zopet na Zemlji

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljci po pristanku

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadka EP-3 v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune