ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.05.2002 - Na Mednarodni vesoljski postaji znova težave
Novice

 


Koroljov, Rusija

21.05.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 21.05.2002 ob 20:25

[Rev:0]

Komaj so vesoljci na krovu Mednarodne vesoljske postaje (MVP) uspeli odpraviti težave s sistemom Elektron, že so se včeraj popoldan pojavile nove. Zaradi težav z ruskim hladilnim sistemom (SOTR) so člani 4. glavne posadke, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Onufrijenko in ameriška ladijska inženirja Carl Walz ter Daniel Bursch, približno osem ur bivali v nenavadno mirnem okolju. Nadzorni računalnik je zaradi napačnih podatkov o delovanju ene izmed črpalk, ki skrbijo za kroženje hladilne tekočine, namreč samodejno izklopil večino naprav v ruskem delu postaje, da bi tako preprečil prekomerno segrevanje.

Računalnik v ameriškem delu MVP je zatem ravnal enako in izklopil večino naprav v modulu Destiny. Ameriški sistemi za hlajenje, nadzor orbite, in usmerjanje kril s sončnimi celicami so kljub temu delovali nemoteno, so sporočili iz nadzornega središča (MCC) v Houstonu. Strokovnjaki ruskega Centra za nadzor poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi, so kasneje odpravili napako v računalniku in hladilni sistem je zopet začel delovati. Vesoljska postaja je danes ob 01:50 po srednjeevropskem času zato znova prešla v režim normalnega delovanja. Posadka MVP-4, ki je v vesolju že od decembra lani, se bo na Zemljo vrnila v začetku junija.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Dan Bursch v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune