ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.06.2002 - Priključili Leonarda, nato težave z žiroskopom
Novice

 


Houston, ZDA

08.06.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 08.06.2002 ob 21:05

[Rev:0]

Po včerajšnji združitvi ameriškega raketoplana Endeavour (STS-111) z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), je nadzor nad slednjo danes  ponoči, okoli prve ure zjutraj, že prevzela 5. glavna posadka (MVP-5). V rusko vesoljsko ladjo sojuz TM, ki služilo kot reševalno plovilo, so pred tem namreč namestili svoje, po meri izdelane sedeže. Sedemčlanska posadka raketoplana in 4. glavna posadka na MVP (MVP-4), sta se sicer prvič srečali včeraj, ob 21:38 po našem času.

Poveljnik Endeavourja Cockrell je danes popoldan s pomočjo raketoplanove mehanične roke iz tovornega odseka dvignil tovorni modul (MPLM) Leonardo, ki je v vesolju že tretjič, in ga ob 16:28 uspešno pritrdil na spajalno mesto na spodnji strani ameriškega modula Unity. V Leonardu je 2.540 kilogramov tovora, med katerim sta tudi nova raziskovalna predalnika za ameriški modul Destiny. Odprtje lopute v modul in začetek pretovarjanja je predviden za danes zvečer.

Nekaj pred 17:00 pa so vesoljci v notranjosti Unityja zaslišali čudne, glasne zvoke in to takoj sporočili strokovnjakom v ameriškem nadzornem središču v Houstonu. Ti so že opazili, da je prišlo do okvare enega izmed štirih žiroskopov na nosilcu Z1, ki je pritrjen na vrhu modula Unity. Strokovnjaki menijo, da napaka ne bo vplivala na potek odprave, saj za usmerjanje vesoljske postaje povsem zadostujejo trije delujoči žiroskopi.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Srečanje posadk v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Priključitev Leonarda na Unity

tabSD.gif (826 bytes)

 

Nadzorno središče v Houstonu

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune