ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.06.2002 - Chang-Diaz in Perrin opravila 1. vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

10.06.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 10.06.2002 ob 00:45

[Rev:0]

Iz ameriškega modula Quest na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), sta se na prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-111, včeraj popoldan, ob 17:27 po srednjeevropskem času, odpravila ameriški vesoljec Franklin Chang-Diaz in Francoz Philippe Perrin. V tovornem odseku raketoplana je Chang-Diaz prevzel sidrišče za mehanični roko, ki ga je nato pritrdil na nosilec P6 na vrhu modula Unity. Vesoljec se je med moduli pomikal pritrjen na roko Canadarm2, ki sta jo v notranjosti postaje upravljala Korzun in Whitsonova (oba člana MVP-5).

Perrin je tačas na spajalni tunel PMA-1, ki združuje ameriški modul Unity in rusko Zarjo, pritrdil držalo, na katerega sta vesoljca kasneje pritrdila šest plošč. Le-te so dostavili z raketoplanom Endeavour, kasneje letos pa jih bodo pritrdili na zunanjost ruskega servisnega modula Zvezda, kjer bodo služile kot dodatna zaščita pred udarci mikrometeorjev. Chang-Diaz je nato fotografiral še nosilec Z1, ki je pod nosilcem P6, v katerem so nameščeni štirje žiroskopi, od katerih se je en včeraj pokvaril.

Po vrnitvi v tovorni odsek raketoplana, sta tam nadaljevala delo ob podstavku MBS (Mobile Base System) za kanadsko robotsko roko Canadarm2. Z le-to so podstavek najprej zgrabili, vesoljca pa sta odstranila toplotno-izolacijske prevleke, ki so ga prekrivale in se zatem odpravila nazaj proti modulu Quest. Sprehod, ki je bil za oba prvi, sta uspešno zaključila ob 00:41, to je po 7 urah in 14 minutah dela v vesolju. Za Chang-Diaza je odprava STS-111 sicer že sedmi polet v vesolje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Vesoljca na sprehodu...

tabSD.gif (826 bytes)

.

Chang-Diaz na Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

 

Zaščitne plošče na PMA-1

tabSD.gif (826 bytes)

 

V tovornem odseku raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune