ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.06.2002 - Vesoljca popravljala mehanično roko Canadarm2
Novice

 


Houston, ZDA

14.06.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 14.06.2002 ob 00:35

[Rev:0]

Na tretjem vesoljskem sprehodu med odpravo STS-111, je bila glavna naloga vesoljcev Franklina Chang-Diaza in Philipp Perrina, skorajda kirurški poseg na kanadski mehanični roki Canadarm2. Iz zračne zapore ameriškega modula Quest na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) sta se odpravila včeraj zvečer, ob 17:11 po srednjeevropskem času in prvi dve uri porabila za pripravo orodja in delovnih mest. Francoski vesoljec Perrin je bil ves čas pritrjen na konec mehanične roke raketoplana Endeavour, s katero so ga lahko približala k drugi mehanični roki na modulu Destiny.

Prve težave s Canadarm2 so se pokazale že pred dobrim letom dni, ko je na krovu prebivala 2. glavna posadka (MVP-2). Od takrat je bila uporaba roke deloma omejena, zato so se odločili, da jo popravijo. Chang-Diaz in Perrin sta danes s prostega konca roke, z drugim je namreč pritrjena na zunanjost modula, najprej odstranila približno 226-kilogramsko prijemalo. Dostop do problematičnega sklepa je bil tako prost. Odstranila sta še tega in ga vrnila v tovorni odsek raketoplana. Na isto mesto sta pritrdila novega, ki so ga v vesolje pripeljali z Endeavourjem.

Sledila je ponovna namestitev prijemala na pravkar zamenjani sklep in ponovno privitje vseh vijakov. Znova sta povezala še pred tem odklopljene kable in roko so nadzorniki na Zemlji nato znova vklopili. Vesoljca sta za seboj pospravila orodje, nekaj pa sta ga pustila pripravljenega za prihodnje odprave. V vesoljsko postajo sta se vrnila ob 00:33 po našem času in tako zaključila zadnji sprehod med odpravo STS-111, ki je trajal 7 ur in 17 minut. Vštevši današnjega, so izven MVP opravili skupno 41 vesoljskih sprehodov, pri katerih je sodelovalo 31 ameriških, 5 ruskih in po en francoski ter kanadski vesoljec.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

V tovornem odseku raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Perrin ločuje prijemalo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Canadarm2 in MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune