ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.06.2002 - Endeavour s posadko MVP-4 se je vrnil na Zemljo
Novice

 


Houston, ZDA

19.06.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 19.06.2002 ob 20:05

[Rev:0]

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-111) s sedem-člansko ameriško-francosko-rusko posadko je danes zvečer, ob 19:58 po srednjeevropskem času, uspešno pristal na pisti št. 22 ameriškega vojaškega letalskega oporišča Edwards v Kaliforniji. Pristanek na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, ki je bil sprva predviden za ponedeljek, so zaradi slabega vremena dvakrat zapored preložili za 24 ur, nato pa so raketoplan, iz istega razloga, danes preusmerili v Kalifornijo.

Med vračanjem skozi ozračje je raketoplan pilotiral poveljnik Cockrell, pomagal pa mu je pilot Lockhart. Ostala člana posadke sta strokovnjaka odprave Chang-Diaz in francoski vesoljec Perrin. Odprava, med katero se je Endeavour združil z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), je trajala 13 dni, 20 ur in 36 minut.

Na spodnji palubi ameriškega raketoplana se je na Zemljo danes vrnila tudi posadka MVP-4, ki je v vesolju preživela 195 dni, 19 ur in 39 minut. To je nov ameriški rekord za neprekinjeno trajanje vesoljskega poleta. Svetovni rekord ostaja 437 dni dolg polet ruskega kozmonavta Poljakova na vesoljski postaji Mir.

Ruski poveljnik odprave MVP-4 Jurij Onufrijenko ter ameriška ladijska inženirja Carl Walz in Daniel Bursch, bodo naslednje tedne okrevali in se privajali na ponovno življenje v težnosti. Na vesoljski postaji jih je nasledila posadka MVP-5, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Valerij Korzun ter ladijska inženirja Američanka Peggy Whitson in Rus Sergej Treščov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Pristanek Endeavourja

tabSD.gif (826 bytes)

.

Raketoplan nad pisto

tabSD.gif (826 bytes)

.

V zraku nad Kalifornijo

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune