ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.08.2002 - Korzun in Whitsonova na MVP opravila vesoljski sprehod
Novice

 


Koroljov, Rusija

16.08.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 16.08.2002 ob 17:15

[Rev:0]

Ruski kozmonavt Valerij Korzun in Ameriška astronavtka Peggy Whitson sta izven Mednarodne vesoljske postaje (MVP), danes opravila prvi vesoljski sprehod med 5. glavno odpravo (MVP-5). Še pred začetkom sta imela nekaj težav s svojima skafandroma vrste orlan. Pri obeh je bil eden izmed ventilov za dovod kisika namreč napačno naravnan. Izhodno loputo ruskega združevalenga modula Pirs (SO-1), sta zato odprla šele ob 11:23 po srednjeevropskem času, kar je 1 uro in 45 minut kasneje kot je bilo načrtovano.

Zunaj vesoljske postaje je poveljnik Korzun, s pomočjo teleskopskega žerjava Strela-2, ki je pritrjen na Pirs, Whitsonovo prenesel do začetka modula Zarja. Tam sta s prehodnega tunela PMA-1, ki je na ameriškem modulu Unity, vzela paket šestih plošč (DPP). Le-te so tja namestilii med odpravo ameriškega raketoplana STS-111, junija letos. Plošče sta nato pritrdila na obod ruskega servisnega modula Zvezda, kjer bodo služile kot dodaten ščit pred mikrometeroji in vesoljskimi smetmi. Njuno delo je iz notranjosti MVP opazoval ladijski inženir Sergej Treščov.

Po uspešno opravljeni glavni nalogi, sta se vrnila v notranjost Pirsa, ki služi tudi kot zračna zapora. Loputo sta zaprla ob  15:48 po našem času in tako zaključila 4 ure in 25 minut trajajoč vesoljski sprehod. Za Korzuna je bil to tretji, dva je namreč opravil leta 1996 na Miru, za Whitsonovo pa prvi sprehod. Američanka je hkrati postala prva ženska po 20 letih, ki se je sprehajala v ruskem vesoljskem skafandru. Leta 1982 je na vesoljski postaji Saljut-7 to storila kozmonavtka Savitskaja.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si tudi:

Korzun na obodu Zvezde

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na MVP, v ozadju Zemlja

tabSD.gif (826 bytes)

 

Šestero zaščitnih plošč

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune