ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.10.2002 - Na MVP pritrdili nosilec S1, vesoljca opravila prvi sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

11.10.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 11.10.2002 ob 00:50

[Rev:0]

Novi ameriški element, nosilec S1, ki ima maso 13,6 tone in je dolg 13,7 metra, so včeraj popoldan uspešno prenesli iz tovornega odseka raketoplana Atlantis na zunanjost Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Celoten postopek so opravili s pomočjo kanadske mehanične roke Canadarm2, ki jo je v notranjosti postaje upravljala Peggy Whitson (MVP-5). Ob 16:50 po srednjeevropskem času so ga trajno pritrdili na desni konec nosilca S0, ki je na vrhu ameriškega modula Destiny.

Pol ure kasneje, ob 17:21, sta se iz ameriškega modula Quest na prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-112, odpravila ameriška vesoljca David Wolf in Piers Sellers. Med nosilcema S0 in S1 sta povezala nekaj električnih kablov, nato pa sta tja namestila še novo S-band anteno. Kar nekaj težav jima je povzročilo odstranjevanje varnostnih zapahov, s katerimi je bil na S1 med izstrelitvijo pritrjen voziček za premikanje vesoljcev in opreme CETA (Crew and Equipment Translation Aid cart).

Sprostila sta tudi zapahe na treh zloženih hladilnih ploščah na novem nosilcu in nanj nazadnje namestila še kamero. Nato sta se vrnila v zračno zaporo modula Quest, kjer sta danes ob 00:22 po našem času zaključila vesoljski sprehod. Le-ta je trajal 7 ur in 1 minuto. Za Wolfa je bil to skupno drugi sprehod, za Sellersa pa prvi. Naslednjič se bosta iz vesoljske postaje odpravila predvidoma v soboto.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Prenos nosilca S1

tabSD.gif (826 bytes)

.

Wolf na vesoljskem sprehodu

tabSD.gif (826 bytes)

 

Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune