ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.11.2002 - Endeavour se je združil z modulom Destiny na MVP
Novice

 


Houston, ZDA

25.11.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 25.11.2002 ob 23:00

[Rev:1]

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour se je danes zvečer, ob 22:59 po srednjeevropskem času, uspešno združil s spajalnim tunelom ameriškega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Zadnjih nekaj 100 metrov je raketoplan ročno upravljal poveljnik James Wetherbee, pomagal pa mu je pilot Paul Lockhart. Ostali člani posadke so skozi okenca fotografirali vesoljsko postajo in z laserskimi daljinomeri nadzorovali razdaljo med ploviloma.

Po odprtju loput, približno uro in pol po združitvi, sta se posadki raketoplana (katere del je tudi posadka MVP-6) in vesoljske postaje (MVP-5) srečali v raziskovalnem modulu Destiny. Prva izmed nalog bo prenos sedežev kazbek, ki so izdelani po meri članov nove glavne posadke, iz raketoplana v rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-1. Preizkusili bodo tudi zrakotesnost pripadajočih skafandrov in s tem bo zamenjava posadk na MVP tudi uradno opravljena.

Ameriška vesoljca Lopez-Alegria in Herrington se bosta pripravila na prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-113, ki je predviden za jutri. Pred tem bodo na levo stran nosilca S0 pritrdili novi ameriški element, aluminijast nosilec P1, ki ga je v svojem tovornem odseku na MVP dostavil Endeavour. Gre za 12.477 kilogramov težak, 13,7 metra dolg in 4,6 m širok element, ki bo tvoril zunanje ogrodje ameriškega dela postaje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Endeavour tik pred združitvijo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pettit z laserskim daljinomerom

tabSD.gif (826 bytes)

 

Srečanje posadk po združitvi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune