ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.11.2002 - Na MVP pritrdili nosilec P1, vesoljca opravila sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

27.11.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 27.11.2002 ob 08:45

[Rev:0]

Na zunanjost Mednarodne vesoljske postaje (MVP) so včeraj zvečer pritrdili naslednji ameriški element, nosilec P1. Iz tovornega odseka raketoplana Endeavour so ga najprej dvignili s pomočjo raketoplanove mehanične roke, nato pa ga je prevzela roka Canadarm2, s katero so ga pritrdili na levo stran nosilca S0, ki se nahaja nad ameriškim raziskovalnim modulom Destiny. Aluminijast element z maso 12.477 kilogramov, dolžino 13,7 metra in širino 4,6 m od danes tvori zunanje ogrodje ameriškega dela postaje. Na skrajna konca le-tega bodo v prihodnosti pritrdili krila s sončnimi celicami.

Ameriška astronavta Michael Lopez-Alegria in John Herrington sta se nato, včeraj ob 19:49 po srednjeevropskem času, iz modula Quest odpravila na prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-113. Med novim nosilcem P1 in postajo sta povezala električne kable, na cevi hladilnega sistema pa sta namestila varovalne ventile. Sprostila sta tudi zapahe, s katerimi je bil na tirnicah nosilca P1, zagozden voziček za premikanje vesoljcev in opreme CETA (Crew and Equipment Translation Aid cart).

Iz ogrodja P1 sta odstranila dve kovinski palici, s katerima je bil med izstrelitvijo pritrjen v tovornem odseku raketoplana Endeavour. Na modul Unity sta na koncu pritrdila še antene sistema WETA (Wireless video system External Transceiver Assembly) za brezžični prenos slike s kamere na čeladi vesoljskega skafandra. Sprehod, ki je trajal 6 ur in 45 minut, sta zaključila z vrnitvijo v zračno zaporo modula Unity danes zjutraj ob 03:36 po našem času.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Prenos nosilca P1 na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljca na delu

tabSD.gif (826 bytes)

 

Položaj nosilca P1 na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune