ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.12.2002 - Raketoplan Endeavour s posadko MVP-5 pristal na Floridi
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

07.12.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 07.12.2002 ob 20:40

[Rev:0]

Ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-113) je danes zvečer, ob 20:37 po srednjeevropskem času, vendarle pristal na pisti Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi. Pristanek je bil sprva načrtovan za sredo, a so ga zaradi neustreznega vremena, trikrat zaporedoma preložili za 24 ur. Med vračanjem skozi ozračje, ki se je pričelo približno pol ure za tem, ko je raketoplan ob 19:31 s pomočjo tri-minutnega vžiga raketnih motorjev znižal orbito, ga je pilotiral poveljnik James Wetherbee, pomagal pa mu je pilot Paul Lockhart. Ostala člana osnovne posadke odprave STS-113 sta Michael Lopez-Alegria in John Herrington.

Na spodnji palubi raketoplana se je z Mednarodne vesoljske postaje (MVP) danes vrnila tudi 5. glavna posadka (MVP-5), ki je v vesolju preživela 184 dni, 20 ur in 15 minut. Poveljnik odprave Valerij Korzun, Nasina znanstvena sodelavka Peggy Whitson in ladijski inženir Sergej Treščov se bodo naslednje tedne privajali na ponovno življenje v težnosti. Za čimprejšnje okrevanje bo poskrbela ekipa ameriških in ruskih zdravnikov.

Med tokratno odpravo je Endeavour na vesoljsko postajo pripeljal novo glavno posadko (MVP-6), ki jo sestavljajo poveljnik Kenneth Bowersox, ladijski inženir Nikolaj Budarin in Nasin znanstveni sodelavec Donald Pettit. Tja so dostavili tudi nov ameriški element, to je 390 milijonov dolarjev vreden aluminijast nosilec P1. Med tremi vesoljskimi sprehodi so ga priključili na desno stran nosilca S0.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Pristanek raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Endeavour po pristanku

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune