ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.01.2003 - Columbia poletela na samostojno raziskovalno odpravo
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

16.01.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 16.01.2003 ob 16:45

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so danes popoldan, ob 16:39 po srednjeevropskem času, izstrelili najstarejši ameriški vesoljski raketoplan, to je 22-letno Columbio, ki je poletel na samostojno raziskovalno odpravo (STS-107). V sedemčlanski ameriško-izraelski posadki, katere poveljnik je Rick Husband, so samo trije veterani, ostali pa v vesolje letijo prvič. V pogojih mikrogravitacije nameravajo v naslednjih 16 dneh izvesti več kot 80 različnih znanstvenih poskusov, predvsem medicinsko-bioloških in tehnoloških raziskav. Posadka bo razdeljana na rdečo in modro skupino, ki bosta delovali v dveh izmenah, da bo izkoristek časa čim večji.

Večino poskusov bodo opravili v dvojnem raziskovalnem modulu Spacehab, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana in ga s spodnjo palubo Columbie povezuje tunel. V njem je nameščenih za približno 3.400 kilogramov raziskovalnih naprav, še dodatnih 360 kg opreme pa se nahaja v spodnji palubi. V odprtem delu tovornega odseka je nameščen še nosilec Freestar s šestimi samostojnimi napravami, med katerimi je tudi poskus Meidex (Mediterranean Israeli Dust Experiment), to je spektrometer namenjen opazovanju puščavskega prahu nad severno Afriko in Sredozemljem. Za upravljanje slednjega bo skrbel prvi izraelski vesoljec Ilan Ramon.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Izstrelitev raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadka STS-107

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune