ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.01.2003 - Odprava raketoplana Columbia poteka normalno
Novice

 


Houston, ZDA

21.01.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 21.01.2003 ob 23:00

[Rev:0]

Sedemčlanska ameriško-izraelska posadka vesoljskega raketoplana Columbia v orbiti nadaljuje z izvajanjem poskusov. Večina jih poteka v dvojnem raziskovalnem modulu Spacehab, kjer pa je odpovedal hladilni sistem. Strokovnjaki iz nadzornega središča v Houstonu so vesoljcem zato naročili, naj iz palube raketoplana speljejo dodatno cev s hladnim zrakom in tako preprečijo prekomerno segrevanje ozračja v modulu. Težava naj ne bi vplivala na nadaljnje izvajanje več kot 80 poskusov, ki so jih prispevale ameriške, evropske in izraelske raziskovalne ustanove.

Na krovu modula Spacehab, ki se nahaja v tovornem odseku Columbie, je tudi vrsta poskusov, ki so jih pripravili šolarji iz Avstralije, ZDA, Izraela, Liechensteina, Kitajske in Japonske. Večinom so namenjeni opazovanju žuželk (pajki, mravlje, metulji) pa tudi rib v razmerah breztežnosti oz. mikrogravitacije. Ameriška vesoljska agencija je še sporočila, da odprava STS-107, ki bo trajala predvidoma 16 dni, poteka brez večjih težav in po načrtu. Raketoplan Columbia Zemljo obkroža na višini 280 kilometrov in sicer v orbiti z naklonom 39° glede na ekvator.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Raketoplan, zgoraj Zemlja

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljec v modulu Spacehab

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune