ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.02.2003 - Raketoplan Columbia razpadel med vračanjem na Zemljo
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

01.02.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 01.02.2003 ob 23:30

[Rev:3]

Na novinarski konferenci so predstavniki ameriške vesoljske agencije NASA spregovorili o današnji nesreči raketoplana Columbia. Prve težave so nadzorniki zaznali ob 14:53 po našem času, to je 23 minut pred predvidenim pristankom na Floridi, ko so različni senzorji, večina le teh je bila pod levim krilom, prenehali pošiljati podatke o temperaturi. Okoli 14:56 je prenehal delovati še merilec pritiska v zračnici kolesa pod istim krilom.

Tri minute kasneje, ob 14:59, se je v kokpitu prižgal signal, ki je posadko raketoplana opozoril na izpad senzorjev. Poveljnik Husband je to sporočil nadzornikom v Houstonu (potrditev z besedo: "Roger"), nato pa se je radijska zveza ob 14:59:22 prekinila. Takrat so na Zemljo prispeli tudi zadnji telemetrijski podatki: raketoplan se je nahajal na višini 63.134 metrov in je potoval s hitrostjo mach 18,3.

Vzrok za nesrečo zaenkrat ni znan. Pri izstrelitvi raketoplana je sicer prišlo do odkrušenja dela izolacije zunanjega rezervorja za gorivo, ki je nato zadel levo krilo Columbie. To so na posnetkih opazili dan po izstrelitvi in ocenili, da dogodek ne ogroža varnosti raketoplana. Pri tem stališču ostajajo tudi danes, ne izključujejo pa nobene možnosti. Do nadaljnjega so preostali trije ameriški raketoplani prizemljeni.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 01.02.2003 ob 15:20, 16:45, 18:00, 20:00

Polet ameriškega vesoljskega raketoplana Columbia (STS-107) se je danes končal z nesrečo. Radijska zveza s sedemčlansko ameriško-izraelsko posadko je bila izgubljena ob približno 15:00 po srednjeevropskem času, to je 16 minut pred predvidenim pristankom na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi. Pred tem vesoljci niso poročali o nikakršnih težavah. Televizijski posnetki prikazujejo očiten razpad raketoplana na več delov, kar se je zgodilo na višini okoli 63 kilometrov, nekje nad osrednjim delom zvezne države Teksas, kamor so kasneje padli ostanki.

Plovilo je takrat potovalo s hitrostjo okoli 20.000 km/h. Očividci poročajo o močnem poku in padajočih ostankih. Šlo je za 28. polet Columbie, ki je bila z 22 leti najstarejši ameriški raketoplan (predvidena doba delovanja je sicer 100 izstrelitev). Med 16-dnevno odpravo je posadka izvršila več kot 80 ameriških, evropskih in izraelskih poskusov, danes pa bi se morala vrniti na Zemljo. Znano je, da ameriški raketoplani nimajo sistema, ki bi omogočal rešitev posadke na višini, na kateri se je zgodila nesreča. Preživelih ni.

Člani posadke raketoplana Columbia (STS-107):

  • poveljnik Rick D. Husband (ZDA)
  • pilot William C. McCool (ZDA)
  • David M. Brown (ZDA)
  • Chawla Kalpana (ZDA, indijskega rodu)
  • Michael P. Anderson (ZDA)
  • Laurel B. Clark (ZDA)
  • Ilam Ramon (Izrael)

Današnja tragedija bo, podobno kot pred 17 leti eksplozija raketoplana Challenger, vplivala na ameriški, pa tudi na vesoljske programe drugih držav. V orbiti okoli Zemlje se namreč nahaja Mednarodna vesoljska postaja (MVP), na kateri trenutno prebiva ameriško-ruska posadka (MVP-6). Flota raketoplanov bo najbrž do nadaljnjega ostala prizemljena, kar bo vplivalo na program izgradnje MVP. Posadka se iz vesoljske postaje lahko  v ruskem vesoljskem plovilu sojuz TMA vrne kadarkoli, tako da ni neposredno ogrožena.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Razpad Columbie na nebu

tabSD.gif (826 bytes)

.

Padli ostanek raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

 

Ameriško-izraelska posadka

tabSD.gif (826 bytes)

 

Žalujoči nadzorniki v Houstonu

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune