ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.02.2003 - Poteka preiskava nesreče ameriškega raketoplana Columbia
Novice

 


Houston, ZDA

03.02.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 03.02.2003 ob 10:15

[Rev:2]

Ameriška vesoljska agencija NASA vsak dan predstavi izsledke preiskave nesreče vesoljskega raketoplana Columbia (STS-107), ki je v soboto razpadel in zgorel na nebu nad Teksasom. Iskanje ostankov plovila in sedmih članov njegove ameriško-izraelske posadke poteka na več sto kilometrskem območju vzhodnega Teksasa. Vse najdene dele bodo zbrali in nato preučili na podoben način kot pri letalskih nesrečah. Za nadzor nad preiskavo je bila ustanovljena posebna komisija, ki jo vodi upokojeni admiral Harold W. Gehman.

Manager Nasinega programa raketoplanov Ron Dittemore je spregovoril o telemetrijskih podatkih, ki so jih s Columbie prejeli v usodnih sedmih minutah njenega zadnjega poleta. Kot je dejal, bodo preučili tudi nadaljnjih 32 sekund podatkov, ki so jih računalniki na Zemlji zaradi motenj sprva označili za neuporabne. Strokovnjaki ostajajo pri stališču, da približno pol metra velik kos izolacijskega materiala, ki je med izstrelitvijo odpadel z zunanjega rezervoarja za gorivo in nato zadel toplotno zaščito (ploščice) spodnjega dela levega krila raketoplana, ni bil usoden, a ničesar popolnoma ne izključujejo.

Vse kaže, da se je pregrevanje raketoplana pričelo ob 14:53 po našem času, to je 23 minut pred predvidenim pristankom, ko je bila Columbia nad Kalifornijo. Temperatura nosilca levega kolesa se je v petih minutah namreč povzpela za 16-22°C nad normalno. Leva stran trupa se je nadalje segrela za celih 33°C, desna stran za pričakovanih 8°C, temperatura v notranjosti tovornega odseka pa je ostala normalna. Računalnik je ob 14:59 raketoplan začeli nagibati na desno stran, da bi zmanjšal povečan pritisk na levo krilo.

Radijska zveza s posadko je bila nekaj sekund za tem izgubljena, na nebu nad osrednjim Teksasom pa so opazili goreče ostanke razpadlega plovila. Dittermore dodaja, da zadnji manevri sami po sebi niso bili nič nenavadnega, da so bili v mejah pričakovanega. Raketoplan med vračanjem skozi ozračje namreč pilotira računalnik, posadka pa stanje le opazuje na zaslonih v kabini. Poveljnik ročni nadzor nad plovilom prevzame šele nekaj minut pred dejanskim pristankom na stezi. A do tega tokrat žal ni prišlo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Ilustracija raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Padli ostanek raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

 

Ron Dittemore

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune