ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.02.2003 - Raketoplan Columbia je razpadal že nad Kalifornijo
Novice

 


Houston, ZDA

20.02.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 20.02.2003 ob 11:00

[Rev:0]

Ameriška vesoljska agencija NASA meni, da je vesoljski raketoplan Columbia (STS-107), ki se je 1. februarja vračal s 16-dnevne raziskovalne odprave, najbrž razpadal že nad obalo Kalifornije. To se sklada s pričevanji očividcev, ki so dogodek posneli s kamero ali pa opazovali s prostimi očmi, pa tudi z doslej znanimi telemetrijskimi podatki. Več ljudi je namreč videlo, kako od raketoplana odpadajo ognjeni kosi in to približno 23 minut pred predvidenim pristankom na Floridi. Prve težave so takrat opazili tudi v nadzornem središču v Houstonu: temperatura v levem krilu je namreč začela odstopati od predvidene.

Columbia, na krovu katere je bila sedemčlanska ameriško-izraelska posadka, je sedem minut kasneje razpadla na nebu nad Teksasom. Strokovnjaki menijo, da gre vzrok za tragedijo najbrž iskati v poškodovanem sprednjem robu levega krila, ki so ga ščitile posebne plošče iz ojačanega ogljika, ali pa v vratcih prostora za kolo pod taistim krilom. Kot je znano, je bližino le-teh že med izstrelitvijo morda zadel kos izolacije raketoplanovega zunanjega rezervoarja za gorivo. Neodvisna komisija, ki jo vodi upokojeni admiral Gehman, nadaljuje preiskavo, o novih odkritjih pa sproti obvešča javnost.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Ilustracija raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ostanki Columbie v skladišču

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune