ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.04.2003 - Z odpisom ruskega dolga tudi Sloveniji pot v vesolje (prvoaprilska potegavščina!)
Novice

 


Moskva, Rusija

01.04.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 01.04.2003 ob 23:40

[Rev:0]

Večinoma ste (pozorni) bralci najbrž že takoj zaslutili ali pa bili celo prepričani, da je spodnja vest le prvoaprilska potegavščina - in temu je res tako. Celotna vsebina, z izjemo zadnjega stavka, je namreč izmišljena...


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 01.04.2003 ob 11:20

Po poročanju ruske tiskovne agencije ItakTass se bo Slovenija kmalu uvrstila med t.i. vesoljske države. Ruski in slovenski predstavniki ustreznih ministrstev so na sedežu ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos v Moskvi danes podpisali sporazum o sodelovanju na področju vesoljske tehnologije. Program za naslednjih pet let predvideva stopnjevanje tovrstnega sodelovanja, začenši z izstrelitvijo prvega slovenskega mikrosatelita na krovu lahke nosilne rakete dnepr, ki je predvidena za leto 2004.

Le dve leti kasneje, to je jeseni 2006, pa se bo z rusko vesoljsko ladjo sojuz TMA na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) odpravil prvi slovenski vesoljec. Tam bo med približno 8-dnevnim bivanjem v breztežnosti opravil vrsto poskusov. Direktor Rosaviakosmosa Jurij Koptev dodaja, da tovrstno sodelovanje ni presenečenje, saj Ruska federacija in Republika Slovenija uspešno sodelujeta tudi na vrsti drugih področij, dobri gospodarski odnosi pa so pri tem igrali odločilno vlogo.

V zameno za polet slovenskega vesoljca na MVP bo država namreč odpisala približno desetino ruskega klirinškega dolga, ki ga je za skupno 210 milijonov ameriških dolarjev. Zelena luč za takšno rešitev je bila dana šele po uspešnem zaključku zadnjega sestanka držav naslednic nekdanje Jugoslavije, dodaja slovenski pogajalec Gabrovec. Že pred leti je bila na tak način financirana tudi odprava prvega slovaškega vesoljca Ivana Belle, ki je 20. februarja 1999 kot član Sojuza TM-29 poletel na Mir.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Po podpisu sporazuma

tabSD.gif (826 bytes)

 

Izstrelitev rakete dnepr

tabSD.gif (826 bytes)

 

Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune