ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.04.2003 - Novi podatki o vzrokih za nesrečo raketoplana Columbie
Novice

 


Washington, ZDA

02.04.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 02.04.2003 ob 18:50

[Rev:0]

Neodvisna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z nesrečo ameriškega vesoljskega raketoplana Columbia (STS-107), je predstavila nekaj novih spoznanj. Radarska slika neznanega predmeta, ki je od Columbie odpadel drugi dan poleta v vesolju, po obliki ustreza nosilni plošči. Le-te so pokrite s toplotnoizolacijskimi ploščicami in so nameščene med prednjim delom krila, ki je zaščiten z ojačanimi ogljikovimi ploščami, in njegovo spodnjo stranjo.

Kos izolacije raketoplanovega zunanjega rezervoarja za gorivo, ki je odpadel ob izstrelitvi in oplazil spodnji del levega krila, bi lahko zadel in poškodoval tudi eno izmed omenjenih nosilnih plošč. Manjkajoča plošča bi bila bržkone zadosten vzrok za katastrofo, ki se je zgodila 1. februarja, ko je Columbia razpadla med vračanjem skozi ozračje. Člani komisije opozarjajo, da to ni edina možna razlaga in da preučujejo tudi druge scenarije.

Iz snemalnika podatkov OEX (t.i. črna skrinjica), ki so ga našli med razbitinami Columbie, so strokovnjaki uspešno odstranili kolut z magnetnim trakom. Na njem so se ohranili podatki, ki jih je posredovala množica senzorjev, nameščenih po celotnem raketoplanu. Prvi izsledki kažejo, da je do odstopanja od nominalnega režima poleta prišlo 206 sekund prej, kot je to razbrati iz telemetrijskih podatkov. Trak še proučujejo.

Kot eden izmed možnih vzrokov za tragedijo se omenja tudi utrujenost oz. poškodovanost materiala. Columbia je na izstrelitveni ploščadi, to je na odprtem, namreč prestala za skupno dve leti in pol časa. Znano je, da izpostavljenost različnim vremenskim dejavnikom negativno vpliva na ojačane ogljikove plošče (na prvi sliki rumene barve), ki so zato postale celo naluknjane, kar so opazili tudi na drugih raketoplanih.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Najverjetnejše mesto poškodbe

tabSD.gif (826 bytes)

 

Kos izolacije zadene krilo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Ostanek levega krila Columbie

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune