ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

25.08.2003 - Izstrelili delto 2 z ameriškim vesoljskim teleskopom SIRTF
Novice - Izstrelili delto 2 z vesoljskim teleskopom SIRTF

 


Cape Canaveral, ZDA

25.08.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 25.08.2003 ob 10:35

[Rev:0]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi so danes zjutraj, ob 07:35 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili nosilno raketo delta 2, ki je okoli prve stopnje imela nameščenih devet štartnih raket (različica 7920-Heavy). Za ameriško vesoljsko agencijo NASA je v vesolje ponesla vesoljski teleskop SIRTF (Space InfraRed Telescope Facility). Okoli Sonca bo slednji krožil v isti orbiti kot Zemlja, a sledil ji bo na razdalji, ki se bo vsako leto povečala za okoli 15 milijonov kilometrov. Bližina Zemlje, ki ne le odbija svetlobo s Sonca, ampak tudi seva toploto, bi natančne instrumente na plovilu namreč motila.

SIRTF, ki bo v znanstvene namene začel delovati decembra, ima na krovu teleskop s premerom zrcala 85 cm. Za opazovanja so na voljo večpasovni slikovni fotometer (MIPS), infrardeči spektrograf (IRS) in infrardeča kamera (IRAC). Instrumenti so s tekočim helijem ohlajeni na 5,5 K (-267,6°C). Upajo, da bo 1,2 milijarde dolarjev vredno plovilo, ki je visoko 4 metre in ima maso 950 kilogramov, v vesolju delovalo okoli pet let. Kot zadnji v seriji Nasinih Velikih observatorijev sledi vesoljskemu teleskopu Hubble, observatoriju gama žarkov Compton in observatoriju rentgenskih žarkov Chandra.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Ilustracija teleskopa SIRTF

tabSD.gif (826 bytes)

 

Današnja izstrelitev delte 2

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune