ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.08.2003 - Predstavili poročilo o nesreči raketoplana Columbia
Novice - Predstavili poročilo o nesreči raketoplana Columbia

 


Washington, ZDA

26.08.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 26.08.2003 ob 23:05

[Rev:0]

Neodvisna preiskovalna komisija, ki se je dobrega pol leta ukvarjala z nesrečo ameriškega vesoljskega raketoplana Columbia (STS-107), je danes predstavila poročilo z uradnimi zaključki. V nesreči, ki je pretresla ameriški vesoljski program, je življenje izgubilo vseh sedem članov ameriško-izraelske posadke. Obsežen dokument na 248 straneh potrjuje domnevo, da je za razpad Columbie, ki se je zgodil 12. februarja letos, kriv odpadli kos izolacije zunanjega rezervoarja za gorivo.  Slednji je 81,7 sekunde po izstrelitvi namreč zadel in poškodoval sprednji rob levega krila raketoplana, ki je prekrit s toplotno izolacijskimi ploščicami.

Komisija ameriški vesoljski agenciji NASA očita, da ni storila dovolj za preprečitev tragedije, za kar je kriva tudi slaba komunikacija med vodstvom in ostalimi delavci ter preveliko samozaupanje. Resnost poškodbe bi lahko ugotovili s slikanjem spodnje strani raketoplana medtem, ko je bil v orbiti, a agencija tega ni zahtevala. Zanašali so se na računalniško analizo, ki je pokazala, da poškodba ni usodna. To žal ni držalo. Ko se je raketoplan Columbia po 16 dneh poleta vračal na Zemljo, so v gostejših plasteh ozračja skozi poškodovane plošče vstopili vroči plini in od znotraj razžrli krilo. Nadzor nad raketoplanom, ki ga je začelo premetavati, ni bil več mogoč. Z neba nad Teksasom so kmalu zatem padli ostanki plovila in njegove nesrečne posadke.

Preden bodo preostali trije ameriški raketoplani zopet poleteli v vesolje, to naj bi se zgodilo poleti 2004, bo ameriška vesoljska agencija morala izpolniti devetindvajset priporočil. Kolikor se le da mora zmanjšati možnost za odpadanje delov izolacije zunanjega rezervoarja, ugotoviti mora kolikšna je dejanska občutljivost toplotno-izolacijskih ploščic na udarce, zagotoviti mora posnetke raketoplana v orbiti, kjer bo morebitne poškodbe moč opaziti, razviti pa mora tudi postopke in opremo, ki bodo astronavtom omogočili popravilo poškodovanega plovila v vesolju.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Današnja novinarska konferenca

tabSD.gif (826 bytes)

 

Posadka Columbie STS-107

tabSD.gif (826 bytes)

 

Razpad Columbie nad Teksasom

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune