ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.09.2003 - Predavanje vesoljca Jerryja Linengerja v Ljubljani
Novice - Predavanje vesoljca Jerryja Linengerja v Ljubljani

 


Ljubljana, Slovenija

29.09.2003

VTA-VK

Piše Vojko Kogej, Vesoljska tiskovna agencija (VTA)
Objavljeno
: 29.09.2003 ob 08:45

[Rev:0]

Ljubljana, 16. septembra - Ameriški astronavt in kozmonavt slovenskega rodu dr. Jerry M. Linenger je danes popoldne zaključil štiridnevni obisk Slovenije.

Kot je povedal urednik tednika Družina Franci Petrič, je bil vesoljec na zasebnem obisku in gost založbe Družina. Ta je lani izdala astronavtovo knjigo V vesolju, ki je doslej izšla že tudi v italijanščini, litvanščini, japonščini in korejščini, za spomladi pa načrtuje še izid njegove druge knjige s pismi 14-mesečnemu sinu Johnu Bartmannu Linengerju z ruske vesoljske postaje Mir.

V dvorani Teološke fakultete v Ljubljani je v ponedeljek, 15. septembra potekal klepet z Linengerjem, ki je odgovarjal na vprašanja voditeljice in prevajalke pogovora prof. Jane Selan in občinstva.

Astronavt je pripovedoval o razburljivem in nevarnem poletu na ruski vesoljski postaji Mir. Dvorana TF s 336 sedeži je bila pretesna saj je nad 60 poslušalcev ostalo brez sedežev in so stali, sedeli na tleh ali pa ostali pred sicer odprtimi vrati. Linenger je povedal da je med 132-dnevnim poletom v vesolju izgubil 35 odstotkov mišične in 13 odstotkov kostne mase, po enem letu različnih športnih vaj v bazenu in tekaških vajah se je ta primanjkljaj zmanjšal na šest, po dveh letih pa na dva odstotka, izpostavljen pa je bil tudi določeni količini sevanja. Kljub temu, da je bil na Miru v družbi dveh Rusov in je znal rusko, je potožil, da se je počutil zelo osamljenega saj so zveze z Zemljo potekale preko ruskega nadzornega središča za vesoljske polete v Koroljovu. Ima tri sinove, najstarejši John šteje zdaj sedem let, kot četrta pa se je rodila hči. Vzgajanje otrok ga zelo veseli in mu časa zanj nikoli ni žal, ker ga prav zdaj otroci najbolj potrebujejo, je zatrdil Linenger. Zato zdaj ne bi letel v vesolje, kasneje, čez približno 20 let, ko bodo poleti na Mars, pa bi se prijavil, kajti zaradi dolgotrajnega poleta in z njim povezanega sevanja bodo primernejši starejši vesoljci. Zato bo poskušal obdržati dobro telesno pripravljenost. Celo med obiskom v Sloveniji se ni odrekel jutranjemu teku. Tekal je po Tivoliju.

Linenger je zelo poudaril potrebo po odkritem razpravljanju o pomanjkljivostih v vesoljskih programih in povedal, da je NASA zamolčala, da se je eden od ameriških vesoljskih sprehajalcev, enako kot pred njim pionir na tem področju Aleksej Leonov, le z veliko težavo vrnil v vesoljsko ladjo. V obeh primerih se je skafander vesoljca preveč napihnil. Zato naj bi sovjetski molk ogrozil življenje Američana. Sprehajalčev kolega v vesoljski ladji gemini je bil že pripravljen, da bi sprehajalčevo vesoljsko "popkovino" prerezal, zaprl vrata in se na Zemljo vrnil sam, trdi Linenger.

Zaradi vojaške kariere je 48-letni astronavt že upokojen, a se veliko ukvarja s pisanjem knjig, člankov, predavanji in obiski različnih konferenc po svetu, je analitik televizijske družbe NBC in sodeluje v Nasinem programu Odprava Mars. Na vprašanje ene od poslušalk "zakaj se človek vtika v podzemeljske, podvodne in vesoljske globine božjega stvarstva", je Linenger - dan pred mednarodnim dnevom varstva ozonske plasti - najprej zatrdil, da vesoljske rakete ne povzročajo ozonske luknje, nato pa pojasnil, da sateliti pomagajo razumeti spremembe in odpravljati nevarnosti, ki nastajajo na primer ob izbruhih vulkanov, ki pa jih najbolje lahko opazujejo prav iz vesolja. Drugega poslušalca je zanimalo kakšni občutki so astronavta navdajali ob iztirjenju vesoljske postaje Mir. "Mešani. Po eni strani je postajal Mir že nevaren in je bilo prav, da so ga iztirili, po drugi strani pa sem se počutil tako, kot da bi mi nekdo uničil dačo (vikend). Velik dosežek je, da je Mir s tako neobičajno obliko vendarle padel tja kamor so ga usmerili", je odvrnil vesoljec. Selanova je Linengerja vprašala, če je njegovo ženo Kathryn, ki je bila med odpravo na Miru sama z majhnim otrokom in še noseča, usoda moža zelo skrbela? Linenger je odvrnil, da ima ženo zelo rad, a je na občinstvo naslovil retorično vprašanje za koga mamo skrbi bolj, za moža ali za otroke? In da je zanj nedvomno najbolj skrbelo njegovo mamo, kar je sprožilo navdušeno ploskanje občinstva.

Kot zelo zaslužnega za to, da je lahko obiskal Slovenijo, je omenil dr. Edija Gobca, ki vodi Slovensko ameriško raziskovalno središče (SRCA) v Willoughby Hillsu v ameriški zvezni državi Ohio. Gobec je poskrbel tudi za to, da je Linenger na svoj polet od 12. januarja do 24. maja 1997 vzel slovensko zastavico in podobo Marije Pomagaj z Brezij. Znano je, da je bil prvi slovenski predmet v vesolju značka Astronavtsko raketarskega kluba Vladimir M. Komarov iz Ljubljane. V vesolje je poletela že leta 1984.

Linenger se je pošalil, da bo, "ker tu naletiš na tako lep sprejem za prihodnji kraj za pristanke vesoljskih plovil predlagal Slovenijo!". Tudi ta izajava je požela glasno odobravanje. Med poslušalci sta bila tudi ameriški veleposlanik Johnny Young in ljubljanski nadškof in metropolit Franc Rode.

Po predavanju je v bližnji restavraciji moški zbor vesoljcu zapel več slovenskih narodnih pesmi, gostje pa še ameriško pesem in vesoljec je pohvalil "ta res prijeten večer".

V četrtek popoldne se je astronavt z letalom vrnil v Zuerich. Petrič, ki je vesoljca pospremil na Brnik, je povedal, da je bil Linenger zelo hvaležen za lep sprejem in srečanja, da je odšel z lepimi vtisi in da bo ob prihodnjem obisku nedvomno sprejel povabilo, da obišče slovenske gore in se povzpne na Triglav. Urednik Družine je zadovoljen s prodajo Linengerjeve knjige, ki je te dni skorajda pošla, saj "je je ostalo le še kakih 50 izvodov".

Linenger je na Miru doživel požar, okvaro glavnega računalnika, električni mrk in sukanje postaje, malo pa je manjkalo, da se med vajo v ročnem daljinskem vodenju tovorne ladje le-ta ni zaletela v vesoljsko postajo. Kot prvi Američan je vesoljski sprehod izvedel v neameriškem (ruskem) vesoljskem skafandru, bil je prvi Američan, ki je v ruski vesoljski ladji preletel z enega mesta na Miru na drugega in med poletom je dosegel ameriški moški rekord v dolžini poleta.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Linenger na postaji Mir

tabSD.gif (826 bytes)

 

Linenger in pisec članka

tabSD.gif (826 bytes)

 

Naslovnica knjige V vesolju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune