ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.10.2003 - Kitajska se pripravlja na izstrelitev ladje Shenzhou-5
Novice - Kitajska se pripravlja na izstrelitev ladje Shenzhou-5

 


Peking, Kitajska

14., 08., 07. in 06.10.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 14.10.2003 ob 10:05

[Rev:1]

Časnik Wen Wei Po iz Hong Konga poroča, da naj bi bil med tremi kandidati že izbran vesoljec, ki bo predvidoma jutri poletel z vesoljsko ladjo Shenzhou-5 in postal prvi Kitajec v vesolju. To je 38-letni Yang Liwei, druga dva kandidata pa sta Zhai Zhigang in Nie Haisheng. Liwei je poročen in prihaja iz pokrajine Liaoning na severovzhodu Kitajske.


Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 08.10.2003 ob 07:55

Kitajske oblasti so javnosti razkrile še nekaj podrobnosti o poletu prvega Kitajca v vesolju. Izstrelitev je dejansko načrtovana za 15. oktobra, polet vesoljske ladje Shenzhou-5 pa naj bi trajal dobrih 21 ur. Šlo bo torej za polet iste vrste, kot ga je opravila prva poskusna ladja Shenzhou-1. Vesoljec, čigar ime še vedno ni znano, se bo na Zemljo vrnil 16. oktobra po našem času. Pristanek se bo, tako kot vedno, zgodil v kitajski avtonomni pokrajini Notranja Mongolija. Kot še poročajo kitajski mediji, si bo izstrelitev ogledal tudi kitajski predsednik.


Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 07.10.2003 ob 12:30

Po poročanju televizijske postaje Phoenix TV iz Hong Konga naj bi se izstrelitev kitajske rakete CZ-2F z vesoljsko ladjo Shenzhou-5, v kateri bo človeška posadka, zgodila 15. oktobra letos. Za polet naj bi bili pripravljeni trije vesoljci-kandidati, ni pa znano, koliko jih bo v vesolje dejansko poletelo. Tudi kitajski premier Wen Jiabao je danes izjavil, da se bo polet prvega Kitajca v vesolje zgodil zelo kmalu.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 06.10.2003 ob 18:05

Na kitajskem vesoljskem izstrelišču Jiuquan, ki leži v pokrajini Gansu, potekajo še zadnje priprave pred izstrelitvijo prve kitajske vesoljske ladje s človeško posadko Shenzhou-5. Nosilna raketa in vesoljska ladja sta iz Pekinga, kjer so ju sestavili strokovnjaki kitajske akademije za raketno tehnologijo (CALT), v Jiuquan pripotovali koncem letošnjega avgusta. Pred tednom dni je na izstrelišče prispela tudi skupina štirinajstih kitajskih vesoljcev-kandidatov, od katerih so vsi aktivni piloti vojaških reaktivnih letal. Dva izmed njih, Li Qinglong and Wu Jie, sta se leta 1997 udeležila tudi kozmonavtskih priprav v Rusiji. Ni znano, koliko vesoljcev bo štela posadka Shenzhou-5, najbrž pa samo enega ali morda dva, v plovilu shenzhou je sicer prostora za tri. Tudi datum izstrelitve ni znan, govori pa se, da zna nosilna raketa dolgi pohod 2F (CZ-2F) v vesolje poleteti že v naslednjih dneh, oz. okoli 14. oktobra letos.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Shenzhou pred izstrelitvijo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Kandidata za polet v vesolje?

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune