ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.10.2003 - Izstrelili plovilo Shenzhou-5 s prvim kitajskim vesoljcem
Novice - Izstrelili plovilo Shenzhou-5 s prvim kitajskim vesoljcem

 


Jiuquan, Kitajska

15.10.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 15.10.2003 ob 03:
45

[Rev:0]

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je sporočila, da se je vesoljska ladja ob 03:10 uspešno ločila od zadnje stopnje nosilne rakete CZ-2F in se nahaja v predvideni orbiti. Agencija dodaja, da je podpolkovnik Liwei izstrelitev prestal mirno in brez težav. Polet prvega Kitajca v vesolje si je v živo ogledal tudi kitajski predsednik Hu Jintao.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 15.10.2003 ob 03:10

Na kitajskem vesoljskem izstrelišču Jiuquan so danes ponoči, ob 03:00 po srednjeevropskem času, izstrelili nosilno raketo dolgi pohod 2F (CZ-2F), ki je v vesolje ponesla 7.800-kilogramsko vesoljsko ladjo Shenzhou-5 s prvim kitajskim vesoljcem podpolkovnikom Yangom Liweijem.

Kitajska se je tako pridružila Rusiji in Združenim državam Amerike, ki sta bili do danes edini državi na svetu s tehnologijo za polet človeka v vesolje. Kitajska je vesoljsko ladjo začela razvijati leta 1991 (Projekt 921). Po prvem so opravili še tri poskusne polete brez posadke, zadnjega, Shenzhou-4, januarja letos.

Yang Liwei, edini vesoljec na krovu Shenzhou-5, je bil izbran med štirinajstimi kandidati, ki so se na vesoljski polet pripravljali več let. Star je 38 let in prihaja iz pokrajine Liaoning. Leta 1983 je postal vojaški pilot, deset let kasneje pa vesoljec-kandidat. Od takrat se je v vadbenem središču v Pekingu pripravljal za polet v vesolje.

Odprava plovila Shenzhou-5 bo predvidoma trajala 21 ur in se bo zaključila s pristankom kapsule v kitajski avtonomni pokrajini Notranja Mongolija. Na krovu vesoljske ladje, natančneje na njenem orbitalnem odseku, sta tokrat tudi dve elektronski kameri z ločljivostvo 1,6 metra.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Yang Liwei med izstrelitvijo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Današnja izstrelitev rakete CZ-2F

tabSD.gif (826 bytes)

 

Liwei pred odhodom k raketi

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune