ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.10.2003 - Kapsula s prvim kitajskim vesoljcem zopet na Zemlji
Novice - Kapsula s prvim kitajskim vesoljcem zopet na Zemlji

 


Peking, Kitajska

16.10.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 16.10.2003 ob 00:40

[Rev:0]

Potem, ko je Shenzhou-5 štirinajstkrat obkrožil Zemljo, se je včeraj ponoči, ob 23:36 po našem času, od njega najprej ločil orbitalni odsek in nadaljeval s samostojnim poletom. Vesoljska ladja (pogonsko-instrumentalni in pristajalni odsek) je dve minuti kasneje, ko se je nahajala nad Atlantikom, kakih tisoč kilometrov pred obalo Namibije, vžgala raketni motor in zmanjšala svojo hitrost ter s tem znižala orbito. Po opravljenem manevru se je pogonski odsek ločil od pristajalnega odseka, v katerem je sedel prvi kitajski vesoljec Yang Liwei. Pogonsko-instrumentalni odsek je kasneje zgorel v ozračju.

Tudi kapsula z vesoljcem je kmalu vstopila v gostejše plasti ozračja in začela ognjeni povratek na Zemljo. Pred visoko temperaturo, ki doseže tudi do nekaj tisoč stopinj, jo je varoval toplotno-izolacijski ščit na spodnjem delu odseka. Nekaj deset kilometrov nad kitajsko avtonomno pokrajino Notranja Mongolija se je nad kapsulo odprlo veliko padalo, ki je upočasnilo spust.

Pristanek, ki so ga dodatno ublažili motorji na dnu odseka, se je zgodil danes ob 00:23, to je 21 ur in 23 minut po izstrelitvi. Ekipe za iskanje so pristajalni odsek plovila Shenzhou-5 našle dobrih deset minut kasneje. Kitajski mediji poročajo, da je Yang Liwei sam izstopil iz kapsule in se počuti dobro. Odprava je očitno popolnoma uspela.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Pristajalni odsek Shenzhou-5

tabSD.gif (826 bytes)

 

Liwei po vrnitvi na Zemljo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Opis plovila (klikni za večjo sliko)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune