ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.10.2003 - V Sojuzu TMA-3 proti MVP poletela nova posadka
Novice - V Sojuzu TMA-3 proti MVP poletela nova posadka

 


Bajkonur, Kazahstan

18.10.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 18.10.2003 ob 09:40

[Rev:1]

Iz ruskega Centra za upravljanje poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi so sporočili, da se je Sojuz TMA-3 uspešno ločil od zadnje stopnje rakete in tako slabih devet minut po izstrelitvi dosegel predvideno začetno orbito z višino med 193 in 227 kilometri ter naklonom 51,6° glede na ekvator. V naslednjih dneh bo vesoljska ladja večkrat vžgala svoj motor in zvišala orbito ter se s tem približala Mednarodni vesoljski postaji, ki jo bo dosegla v ponedeljek. Vsi sistemi na plovilu delujejo normalno.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 18.10.2003 ob 07:45

Z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu so davi ob 07:38 po srednjeevropskem času uspešno izstrelili nosilno raketo sojuz FG, ki je v vesolje ponesla rusko vesoljsko ladjo Sojuz TMA-3. Na krovu plovila, ki ima maso 7.270 kg, je tričlanska rusko-ameriško-španska posadka, katere cilj je Mednarodna vesoljska postaja (MVP). Astronavt Foale in kozmonavt Kaleri sta člana 8. glavne odprave na MVP (MVP-8) in bosta v vesolje ostala okoli 200 dni.

Španski vesoljec Duque bo vesoljsko postajo obiskal v okviru 5. obiskovalne odprave (EP-5), po desetih dneh bivanja v vesolju se bo na Zemljo vrnil skupaj s posadko MVP-7. Raziskovalni program Cervantes, ki ga bo v okviru sporazuma med evropsko in rusko vesoljsko agencijo izvajal na krovu postaje, sponzorira špansko ministrstvo za znanost in tehnologijo.

Ker so zaradi nesreče Columbie (STS-107) še vedno prizemljeni vsi ameriški raketoplani, je tudi tokrat menjavo glavnih posadk omogočila ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos s svojim sojuzom. Združitev Sojuza TMA-3 z Mednarodno vesoljsko postajo, na kateri trenutno prebivata vesoljca Malenčenko in Lu, je predvidena za ponedeljek.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Izstrelitev rakete sojuz FG

tabSD.gif (826 bytes)

 

Vesoljci na stopnicah pred raketo

tabSD.gif (826 bytes)

 

V Sojuzu TMA-3

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune