ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.10.2003 - Sojuz TMA-3 se je združil z modulom Pirs na MVP
Novice - Sojuz TMA-3 se je združil z modulom Pirs na MVP

 


Koroljov, Rusija

20.10.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 20.10.2003 ob 12:40

[Rev:1]

Približno tri ure po združitvi, ob 12:19 po našem času, so med Sojuzom TMA-3 in Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) odprli lopute. Foale, Kaleri in Duque so vstopili v postajo, kjer sta jih sprejela poveljnik Malenčenko in ladijski inženir Lu (MVP-7). Skozi modul Pirs so odšli v bivalni predel ruskega servisnega module Zvezda, kjer so po video zvezi prejeli čestitke predstavnikov ruske, ameriške in evropske vesoljske agencije. Vesoljci bodo iz sojuza na krov postaje prenesli nekaj malega tovora, Duque pa bo že v kratkem pričel z izvajanjem svojega raziskovalnega programa Cervantes.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 20.10.2003 ob 09:20

Ruska vesoljska ladja Sojuz TMA-3 se je davi, ob 09:16 po srednjeevropskem času, to je po dveh dneh samostojnega poleta, uspešno združila z  ruskim spajalnim modulom Pirs na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Združitev je potekala samodejno s pomočjo sistema kurs, nadzorovali pa so jo vesoljci na krovu in strokovnjaki na Zemlji. Loputi med ploviloma naj bi odprli približno tri ure po združitvi. Poleg kozmonavta Kalerija sta v Sojuzu TMA-3 na postajo prispela še astronavt Foale in španski vesoljec Duque. Foale in Kaleri sta člana 8. glavne odprave na MVP (MVP-8) in bosta na postaji ostala okoli 200 dni. Duque pa je na vesoljsko postajo prispel v okviru obiskovalne odprave EP-5 oz. Cervantes, katere edini član je on sam, in se bo skupaj s posadko MVP-7 vrnil na Zemljo čez 8 dni. Foale in Kaleri bosta takrat nadomestila Malenčenka in Luja (MVP-7) in nadaljevala z njunim delom.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Peterica v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

 

Sojuz TMA-2 in TMA-3 na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

 

Pogled iz sojuza na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune