ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.11.2003 - Rdečemu planetu se bližajo štiri samodejne sonde
Novice - Rdečemu planetu se bližajo štiri samodejne sonde

 


Darmstadt, Nemčija

21.11.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 21.11.2003 ob 23:55

[Rev:1]

Iz nadzornega središča Darmstadt v Nemčiji so sporočili, da se evropska samodejna vesoljska sonda Mars Express/Beagle 2 bliža planetu Marsu, od katerega je oddaljena že manj kot 20 milijonov kilometrov. Sondo so s kozmodroma Bajkonur sicer izstrelili 2. junija letos, polet pa zaenkrat poteka brez težav. Naslednji mejnik bo sonda dosegla 19. decembra, ko bo proti površju Rdečega planeta odvrgla britanski pristajalni odsek Beagle 2. Ta se bo 25. decembra s padalom spustil na Mars, v orbito okoli planeta pa se bo istega dne, s pomočjo vžiga raketnega motorja, utirila tudi sama sonda Mars Express. S sondo upravlja evropska vesoljska agencija ESA.

Marsu se bližata tudi ameriški samodejni vesoljski sondi-dvojčici Spirit in Opportunity (Mars Exploration Rovers), ki so ju s Cape Canaverala izstrelili 10. junija oziroma 8. julija letos. Robotski vozili bosta na planetu pristali na enak način kot Beagle 2 in pred njim Mars Pathfinder - torej s pomočjo padala, padec pa bodo na koncu ublažile še napihljive blazine na obodu pristajalnega odseka. Spirit bo pristal 4., Opportunity pa 25. januarja 2004. S sondama upravlja ameriška vesoljska agencija NASA.

Precej bolj črna prihodnost pa čaka na pol pokvarjeno japonsko sondo Nozomi. Izstrelili so jo že leta 1998, Mars pa bi morala doseči leto kasneje. Zaradi napake v delovanju motorja se to ni zgodilo, zato je nadaljevala pot okoli Sonca in nazaj k Zemlji, ki jo je nato dvakrat obkrožila in se letos znova usmerila k Marsu. Sonda se na ukaze z Zemlje že nekaj časa ne odziva, saj ima okvarjen sistem za oskrbo z elektriko. V orbito okoli Marsa naj bi se utirila 14. decembra, vendar je uspeh malo verjeten. Če strokovnjakom ne bo uspelo usposobiti njenega raketnega motorja, bo planet najbrž zopet zgrešila, tokrat za okoli 900 kilometrov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Sonda Mars Express

tabSD.gif (826 bytes)

 

Mars Exploration Rover na Marsu

tabSD.gif (826 bytes)

 

Sonda Nozomi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune