ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.12.2003 - Plovilo SpaceShipOne prebilo zvočni zid
Novice - Plovilo SpaceShipOne prebilo zvočni zid

 


California City, ZDA

18.12.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 18.12.2003 ob 13:00

[Rev:0]

Z letališča pri mestu California City je včeraj vzletelo letalo White Knight s plovilom SpaceShipOne pod trebuhom. Plovili je izdelala ameriška zasebna družba Scaled Composites pod vodstvom konstruktorja Burta Rutana. S ploviloma tekmujejo za nagrado X-Prize, ki bo podeljena tistemu, ki bo prvi poletel nad višino 100 kilometrov, kar se že šteje za vesolje. Cilj SpaceShipOne je prav takšen podorbitalni vesoljski polet.

SpaceShipOne, ki je pravzaprav mali raketoplan, se je od matičnega letala White Knight ločil na višini 14.600 metrov. Raketoplan, v katerem je sedel pilot Brian Binnie, je nato s hitrostjo 0,55 macha samostojno nadaljeval polet. Pilot je kmalu vklopil hibridni raketni motor in plovilo se je začelo vzpenjati (prva slika). Devet sekund kasneje je prebilo zvočni zid in nadaljevalo z vzpenjanjem pod kotom 60°.

Motor se je izklopil petnajst sekund po vžigu, SpaceShipOne je takrat potoval s hitrostjo 1,2 macha oziroma okoli 1.496 km/h. Navpični vzpon se je končal na višini 20.700 metrov. Raketoplan se je nato začel spuščati in dvanajst minut kasneje je prijadral na letališče, s katerega je vzletel pod trebuhom letala White Knight. Pristanek sicer ni potekal brez težav, saj je levo kolo po dotiku s tlemi popustilo. Kdaj bo plovilo poletelo prav v vesolje, še ni znano.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


SpaceShipOne

tabSD.gif (826 bytes)

 

SpaceShipOne med jadranjem

tabSD.gif (826 bytes)

 

White Knight

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune