ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.12.2003 - Mars Express spremenil orbito; Beagle 2 se ne javlja
Novice - Mars Express spremenil orbito; Beagle 2 se ne javlja

 


Darmstadt, Nemčija

30.12.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 30.12.2003 ob 23:15

[Rev:0]

Evropska samodejna vesoljska sonda Mars Express je davi, ob 09:00 po srednjeevropskem času, spremenila svojo orbito okoli Marsa. Rdeči planet je pred tem namreč obkrožala v ekvatorialni orbiti, zdaj pa se nahaja v polarni. Strokovnjaki evropske vesoljske agencije ESA so ukaz za manever, med katerim je sonda za štiri minute vklopila svoj raketni motor, poslali s pomočjo nove zemeljske postaje z anteno v Avstraliji. Mars Express je naklon orbite spremenil, ko se je nahajal v od Marsa najbolj oddaljenem delu 188.000 kilometrov visoke prehodne eliptične orbite, v katero se je uspešno utiril 25. decembra.

Naslednje dni se bo Marsu še bolj približal, končal naj bi v orbiti z višino med 260 in 11.000 kilometri. Iz nje bo v drugi polovici januarja lahko začel z opazovanjem planeta. Predvidoma 4. januarja bo sonda poskušala vzpostaviti stik s pogrešanim pristajalnim odsekom Beagle 2, katerega stanje ni znano. Vsi poskusi, da bi stik z Beaglom vzpostavili s pomočjo ameriške sonde Mars Odyssey in radijskih teleskopov na Zemlji so bili doslej neuspešni. Znanstveniki menijo, da ima največ možnosti za uspeh prav Mars Express, ki je edini od začetka predviden in preizkušen način za komunikacijo s pristajalnim odsekom.

Britanski strokovnjaki so na novinarski konferenci pred dnevi povedali, da obstaja možnost, ki je sicer zelo majhna, da je Beagle 2 pristal v kraterju. Kilometrski krater so opazili na novi fotografiji predvidenega mesta pristanka, ki jo je 25. decembra posnela ameriška sonda Mars Global Surveyor. Če je Beagle res pristal v njem, potem bi stene kraterja lahko oteževale komunikacijo s sondami v Marsovi orbiti oziroma z radijskimi teleskopi na Zemlji. Če se tudi Mars Expressu ne bo oglasil, potem za usodo Beagla 2 najbrž ne bomo nikoli izvedeli.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Ilustracija Mars Expressa

tabSD.gif (826 bytes)

 

Približevanje Marsu

tabSD.gif (826 bytes)

 

Fotografija predvidenega mesta pristanka Beagla 2

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune