ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.01.2004 - MVP: zrak je uhajal iz modula Destiny
Novice - MVP: zrak je uhajal iz modula Destiny

 


Pasadena, ZDA

18.01.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 18.01.2004 ob 19:55

[Rev:0]

Kot vse kaže sta ameriški poveljnik Michael Foale in ruski ladijski inženir Aleksander Kaleri (odprava MVP-8) odkrila vzrok za padanje zračnega pritiska v Mednarodni vesoljski postaji (MVP), ki so ga zaznali koncem decembra lani. Pred tednom dni sta vesoljca najprej pregledala tovorno ladjo progres in plovilo sojuz tma, ki sta trenutno združena s postajo, nato pa še modula Pirs in Quest, vendar nepravilnosti nista odkrila. Istega dne sta s pomočjo naprave, ki deluje na principu ultrazvoka, pregledala še ameriški znanstveni modul Destiny in v njem odkrila vzrok za težavo.

Na cevi, skozi katero v vesolje odvajajo kondenz, ki se nabira med stekli velikega okna, je bila namreč luknjica, skozi katero je iz postaje počasi uhajalo ozračje. Cevko sta odstranila, ventila (na sliki obkrožena z rumeno) pa zaprla. Nadzorniki na Zemlji v naslednjih dneh niso več opazili padanja zračnega pritiska. Strokovnjaki pa so se že pred tem odločili, da naj vesoljca ta konec tedna zapreta lopute med moduli postaje, saj bi na tan način lažje poiskali mesto, od koder je uhajal zrak. Kljub temu, da se je po zaprtju ventilov v Destinyju pritisk ustalil, so načrtovano izvedli.

Vesoljca sta v petek tako res zaprla razne lopute in postajo razdelila v sledeče štiri dele: (1) ameriški modul Destiny, (2) modul Unity, zračna zapora Quest, PMA-1, (3) modul Zarja in (4) servisni modul Zvezda, ladja progres, modul Pirs in plovilo sojuz TMA. Foale in Kaleri sta soboto in nedeljo zato preživela v Zvezdi, saj so tam vsi za življenje pomembni sistemi. Lopute med moduli sta danes popoldan nato znova odprla. Izsledki poskusa, med katerim so nadzorniki opazovali pritisk v vseh štirih ločenih delih postaje, še niso znani.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Okno v modulu Destiny.

tabSD.gif (826 bytes)

 

Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune