ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.02.2004 - V atmosferi oddaljenega planeta odkrili kisik
Novice - V atmosferi oddaljenega planeta odkrili kisik

 


Pariz, Francija

03.02.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 03.02.2004 ob 12:35

[Rev:0]

Astronomi so v atmosferi planeta, ki se nahaja izven Osončja in sicer obkroža od Zemlje 150 svetlobnih let oddaljeno zvezdo HD 209458, zaznali prisotnost kisika in ogljika. Planet HD 209458b, ki ga imenujejo tudi Osiris, so odkrili že leta 1999, tokrat pa so ga opazovali z vesoljskim teleskopom Hubble in njegovim spektrometrom. Že pred tem so znanstveniki vedeli, da iz planetove atmosfere v vesolje uhajajo velikanske količine plinov, predvsem vodika, ki pa s seboj, kot so pokazala zadnja opazovanja, odnaša tudi druge, težje elemente. Menijo, da na ta način planet izgubi približno 10.000 ton snovi vsako sekundo.

Ker so atomi kisika in ogljika desetkrat težji od vodika in bi torej morali ležati nižje v planetovi atmosferi, je na delu sila, močnejša od gravitacije, ki jih dviguje in skupaj z vodikom odnaša v razpotegnjen plinasti ovoj okoli planeta. Vzrok za to naj bi bile močne gravitacijske sile med planetom in zvezdo, ki sta oddaljena le 7 milijonov kilometrov (za primerjavo: Merkur je od Sonca oddaljen 58 milijonov km). Poleg tega je zaradi bližine zvezde močno segreta tudi planetova atmosfera, temperatura v zgornjih plasteh naj bi znašala 10.000°C. Čez čas bo planet morda izgubil vso svojo atmosfero, od njega pa bo ostala samo še trdna sredica.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Ilustracija planeta in zvezde

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune