ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.02.2004 - Vesoljca zaradi težav predčasno končala sprehod
Novice - Vesoljca zaradi težav predčasno končala sprehod

 


Koroljov, Rusija

27.02.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 27.02.2004 ob 07:55

[Rev:0]

Vesoljca Aleksander Kaleri in Michael Foale, edina člana 8. glavne posadke (MVP-8) na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), sta se včeraj zvečer, ob 22:17 po srednjeevropskem času, v ruskih skafandrih orlan odpravila na vesoljski sprehod. Izstopila sta skozi eno izmed dveh stranskih loput v ruskem spajalnem modulu Pirs. Z njega sta se vesoljca po lestvici odpravila na obod servisnega modula Zvezda, kjer sta premestila enega od treh odprtih zabojev z japonskim poskusom MPAC-SEED, drugega pa sta zaprla in kasneje vrnila v notranjost postaje.

Na zunanjost Zvezde sta nato pritrdila še 68-kilogramski, 110 cm visok valjast zaboj, v katerem je lutka trupa z glavo, ki simulira človeško telo. Gre za evropski poskus Matroshka, ki bo zunaj postaje ostal približno leto dni, senzorji na lutki, ki so povezani z računalnikom v notranjosti servisnega modula, pa bodo neprestano merili nivo sevanja. Na ta način bodo opazovali, kako sevanje vpliva na vesoljca med vesoljskim sprehodom.

Približno tri ure po začetku sprehoda so se v Kalerijevem skafandru pojavile vodne kapljice. Vesoljec je sporočil, da ima vizir že precej zarošen, v skafandru pa je postajalo tudi vse topleje. Ruski nadzorniki so kmalu potrdili, da mu je odpovedal sistem za hlajenje in odstranjevanje kondenza. Zato so se odločili sprehod končati prej kot je bilo načrtovano. Kaleri in Foale sta do takrat opravila približno 60 odstotkov zadanih nalog. V Pirs sta se vrnila danes ob 02:12, ter tako zaključila 3 ure in 55 minut dolg vesoljski sprehod, prvi med odpravo MVP-8.


Michael Foale zunaj modula Pirs

tabSD.gif (826 bytes)

 

Kaleri v skafandru orlan

tabSD.gif (826 bytes)

 

Matroshka: zaboj in lutka

tabSD.gif (826 bytes)


Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune