ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.05.2004 - Dež, mrk, oblaki (ali Občasno deževni mrk)
Novice - Dež, mrk, oblaki (ali Občasno deževni mrk)

 


Gornja Radgona, Slovenija

15.05.2004

CV-BK

Piše Boris Kham
Objavljeno
: 15.05.2004 ob 11:45

[Rev:0]

Na gimnaziji Jožeta Plečnika smo se pripravljali na peti Lunin tabor, a napoved slabega vremena je preprečil njegovo izpeljavo. Vremenarji so dali nekaj upanja za otočke lepega vremena le severovzhodni Sloveniji. Želja po opazovanju in doživljanju veselo igre Lunin mrk, me je prevzela tako, da sva se s sinom v torek, 4. maja, ob šestih zvečer odpravila proti Štajerski.

Že sama vožnja je bila užitek, ko se je začelo pred nama odpirati nebo in ko sva se peljala skozi Blagovico sva opazila prekrasno mavrico, ki se je razprostirala čez pol neba. Hitiva naprej in ker jasnina potuje z nama upava, sva prepričana, da ujameva mrk. Ko prevoziva Trojane kmalu zapaziva že drugo mavrico, ki se vije preko neba. Astronomsko bi rekel, da je bila debela (široka) za iztegnjeno pest. Barve so bile žive. Očarana sva.

Začela sva se približevati Celju, ko spet ugledava mavrico, ki se vije iz skrajne leve čez celoten nebesni svod do skrajne desne. Prav vidiš pri kateri hiši se mavrica začne in kako se na desni dotika travnika. Široka je. Zagledam se vanjo, da bi odkril katere barve so zastopane. Ugotovim, da je zastopan celoten spekter barv. Resnično enkratno. Jasnina pa še vedno potuje z nama. Oba sva tiho, ker so naju prevzele mavrice. Tako zatopljena v lepoto narave, naju preseneti še četrta prekrasna mavrica. Ostanem brez besed. Mislim si, če tudi mrk zgrešim, sem videl vsaj igro Sončnih žarkov, dežnih kapljic in mavričnih barv in to v enem dnevu štirikrat. Enkratno!

Prišla sva do Maribora in še naprej. Počasi se začne padati mrak, kmalu bo mrk. Tako prispeva do Gornje Radgone in tu zavijeva med vinogradi do najbližjega hriba. Proti zahodu je jasnina, vzhod pa prekrivajo oblaki. Pripraviva teleskop in čakava, da se bodo naju oblaki usmilili, ker že slutiva za njimi Luno. Med tem časom pa odjadrava s teleskopom obiskat galaksijo Velikem vozu M82. Na vzhodu začnejo oblaki odkrivati začetek potovanja Lune v Zemljino senco ura je bila okoli pol desetih. Usmeriva teleskop v Luno in občudujeva začetek popolnega mrka. Opaziva lep srebrno siv srp Lune, ostali del Lune pa je že prehajal v sivkasto črno barvo (Po Dajonovi lestvici bi ocenil na L 1/ L 2). Fotografirati morava. Vse pripraviva, a zastor pade. Temni črni oblaki pokrijejo oder, kjer se odvija veselo igra Lunin mrk. Čakava, nebo se zagrne. Rosi, kaplje postanejo vse večje. Pospraviva opremo in se usedeva v avto. Poskušam prizor narisati v šablono, ki sem jo pripravil za opazovanje mrka.

Zastor se dvigne. Popoln mrk. Luna zasije, zažari v opečnato rdeči barvi, ki se preliva v bakreno rdečo(Po Dajonovi lestvici bi ocenil L 3/ L4). Veličasten pogled. Uživava. In spet zastor pade, in z fotografijo ne bo nič. Nekaj časa še počakava in poskušava ujeti barve mrka, ko barvava šablone.

Odpraviva se proti domu. Okoli enajstih zvečer sva v okolici Maribora. Nebo na levi se odpre, pas jasnine in v njej Luno, ki že zapušča Zemljino senco. Na vzhodni strani se pojavi osek srebrno bel srp, ostala Luna pa je še opečnato rdeča (Po Dajanovi lestvici, bi ocenil L 4), opaziva morja. Zastor pade in nadaljujeva pot proti domu. Celotno pot do doma naju spremlja igranje oblakov, ki skrivajo in razkrivajo Lunin mrk, tako da v kratkih opazovalnih trenutkih opaziva, kako se končuje nebesna predstava.

Mrk sva opazovala predvsem z prostimi očmi in doživela sva lepoto, veličastvo, harmonijo narave in njene zakonitosti. Opazovanje me je prisililo, da sem tudi sam narisal mrk v šablono in poskušal ujeti barve, ki so se prelivale po Luni. Vedno sem med mrki vzpodbujal dijake, da so opazovali in risali, sam pa sem se trudil s fotografijo. Ob tem mrku sem še bolj razumel misel Pavla Kunaverja, ki je vedno ponavljal; opazujte in si naslikajte, tako boste doživeli veličino narave. Ob tem sem se spomnil njegovih skic in akvarelov, ki jih je naredil ob opazovanjih. In tudi to je astronomija!

Boris Kham, Gimnazija Jožeta Plečnika, Ljubljana

Risba: Boris Kham

tabSD.gif (826 bytes)

.

Risba: Boris Kham

tabSD.gif (826 bytes)


Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune