ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.06.2004 - Prvi podorbitalni vesoljski polet v zasebnem plovilu
Novice - Prvi podorbitalni vesoljski polet v zasebnem plovilu

 


Mojave, ZDA

21.06.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 21.06.2004 ob 20:05

Povejte vaše mnenje na forumu!

Ameriška zasebna družba Scaled Composites je na novinarski konferenci sporočila, da je vesoljsko plovilo SpaceShipOne, med današnjim podorbitalnim poletom doseglo rob vesolja, saj se je povzpelo 100.124 metrov nad površje Zemlje, torej 124 metrov več kot 100 kilometrov, kar že šteje za vesolje. Pilot Michael Melvill je postal astronavt! Polet sicer ni potekal brez težav, saj je med izstrelitvijo prišlo do napake v delovanju sistema za vodenje, pilot pa je slišal tudi glasen pok, ko se je ukrivila pločevina okoli raketnega motorja. Zaradi prvega je plovilo za 35 km skrenilo od predvidene poti in ni doseglo načrtovane višine 109 km. Kljub vsemu je Melvill uspel varno prijadrati nazaj na letališče.


Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 21.06.2004 ob 18:45

Z letališča v puščavi Mojave v ameriški zvezni državi Kalifornija je danes popoldan, ob 15:47 po srednjeevropskem času, vzletelo matično letalo White Knight (Beli vitez) z vesoljskim plovilom SpaceShipOne (Vesoljska ladja ena) pritrjenim pod trebuhom. Približno uro kasneje, ob 16:50, sta dosegli višino okoli 14 kilometrov. SpaceShipOne, ki je pravzaprav mali raketoplan oz. svojevrstno letalo na raketni pogon, se je nato ločilo od matičnega letala.

Nekaj sekund kasneje, ob 16:52, je pilot Michael Melvill plovilo usmeril skorajda navpično in vklopil njegov hibridni raketni motor. Plovilo je prebilo zvočni zid, pilot pa je bil izpostavljen pospešku 5 g. Motor je deloval okoli 75 sekund, po izklopu pa se je SpaceShipOne še naprej vzpenjal. Melvill je sporočil, da je stanje breztežnosti trajalo okoli tri minute.

Cilj današnjega poskusnega poleta je bil doseči višino 100 kilometrov nad površjem Zemlje, kar po definiciji Mednarodne letalske zveze (FAI) šteje za rob vesolja. Po zadnjih podatkih je plovilo dejansko doseglo višino okoli 100 km, natančnejši podatki, polet so namreč opazovali tudi z vojaškim radarjem, pa bodo znani kasneje.

Potem, ko je SpaceShipOne dosegel vrh parabole podorbitalnega poleta, se je začel spuščati. Pri tem sta se krili obrnili navpično in upočasnili padanje ter stabilizirali plovilo. Po vstopu v gostejše plasti ozračja sta se krili zopet postavili vodoravno in omogočili jadranje. Ob 17:14 se je SpaceShipOne vrnil na Zemljo in sicer na letališče s katerega je uro in pol prej vzletel s pomočjo White Knighta. Pilot se po poletu počuti dobro.


SpaceShipOne med pristajanjem na letališču.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 21.06.2004 ob 08:45

Ameriška družba Scaled Composites, ki je pod vodstvom Burta Rutana in pokroviteljstvom Paula Allena izdelala zasebno vesoljsko plovilo SpaceShipOne, je sporočila, da bo današnji poskusni polet opravil 62-letni pilot Michael Melvill. Polet na mejo z vesoljem, to je na višino okoli 100 kilometrov nad površjem Zemlje, bodo opravili, če bo to dopuščalo vreme na letališču v puščavi Mojave (polet bi lahko oviral premočan veter). Vzlet z letališča bo predvidoma ob 15:30 po srednjeevropskem času.


Utrinki z današnjega poleta

tabSD.gif (826 bytes)

 

Melvill v kabini

tabSD.gif (826 bytes)

.

Astronavt Melvill po pristanku

tabSD.gif (826 bytes)

.

White Knight in SpaceShipOne

tabSD.gif (826 bytes)

.

Skica podorbitalnega poleta
Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)

___________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

  Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune