ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.01.2005 -  Potek spusta sonde Huygens na površje Titana
Novice - Potek spusta sonde Huygens na površje Titana

 


Darmstadt, Nemčija

13.01.2005

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 13.01.2005 ob 15:35

Povejte vaše mnenje na forumu!

Evropska sonda Huygens, ki se je 25. decembra lani ločila od matične sonde Cassini, bo jutri, to je v petek 14. januarja, vstopila v atmosfero Saturnove lune Titan. Po ločitvi od Cassinija, ki je med potovanjem k Saturnu sedem let z električno energijo oskrboval evropsko sondo, Huygens zaključuje svojo tiho pot k Titanu. Na krovu sonde s premerom 2,7 metra, katere edini vir energije je akumulator, namreč za zdaj tiktaka le ura. Le-ta bo ob nastavljenem času, to je nekaj ur pred vstopom v atmosfero, vključila še ostale naprave. To se bo zgodilo jutri ob 05:44 po srednjeevropskem času.

Huygens bo v Titanovo atmosfero vstopil ob 10:06, ko se bo nahajal 1.270 km nad površjem lune (1). Ko se bo njegova hitrost s 5.500 m/s zmanjšala na 400 m/s, kar naj bi se zgodilo ob 10:10 oziroma na višini okoli 180 km, se bo odprlo prvo manjše padalo (2). Slednje bo odprlo Huygensovo zaščitno školjko in skupaj z njenim zadnjim pokrovom odpadlo. Nekaj sekund kasneje se bo razvilo glavno padala s premerom 8,3 metra (3). Dvajset kilometrov nižje oziroma minuto kasneje, ob 10:11, bo od sonde odpadel tudi toplotni ščit, znanstveni naprave pa bodo začele proučevati Titanovo atmosfero (4). Odprle se bodo cevi plinskega kromatografa, spektrometra in drugih instrumentov, kamera pa bo posnela prve fotografije.

Ob 10:25, to je na višini okoli 125 km nad površjem, bo glavno padalo odvrženo, saj bi zaradi vse gostejše atmosfere spust preveč upočasnilo, nadomestilo pa ga bo manjše trimetrsko padalo. Na višini okoli 60 kilometrov oziroma ob 10:42 bo Huygens vključil svoja radarska višinomera, s katerima bo natančno meril oddaljenost do površja. Ob 11:50 bo z vzorčenjem atmosfere pričel plinski kromatograf, ob 12:23 pa bo kamera vključila še svetilko, ki bo omogočila določitev kemijske sestava površja (5). Pristanek sonde na Titanu je pričakovati okoli 12:27. ure, odvisno od razmer v atmosferi in vetrov pa se lahko zgodi tudi 15 minut prej ali kasneje.

Huygens bo na lunino površje padel s hitrostjo 5 do 6 m/s, narejen pa je tako, da bi ne glede na to, ali pristane na trdnih tleh ali pa morda v morju tekočega etana, deloval še približno tri minute (6). Huygens bo ves čas svojega spusta podatke po radijski zvezi pošiljal okoli 72.000 km oddaljeni sondi Cassini. Slednja bo Huygensovo vidno polje zapustila ob 14:37, ko bo tudi prenehala zbirati podatke. S tem se bo odprava evropske sonde zaključila. Cassini bo ob 15:07 začel pridobljene podatke posredovati na Zemljo; do nas bodo potovali 67 minut. Sprejeli jih bodo s pomočjo velikih anten omrežja DSN in jih poslali strokovnjakom evropskega nadzornega središča v Darmstadtu v Nemčiji. Tam jih bodo obdelali in kasneje predstavili javnosti.

   » Sonda Cassini proti Titanu odvrgla odsek Huygens

Huygens pod padalom

tabSD.gif (826 bytes)

.

Spuščanje skozi atmosfero

tabSD.gif (826 bytes)

 

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

  Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2005

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune