ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.01.2005 -  Huygens pristal na Saturnovi luni Titan
Novice - Huygens pristal na Saturnovi luni Titan

 


Darmstadt, Nemčija

14.01.2005

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 14.01.2005 ob 21:00

Povejte vaše mnenje na forumu!

21:00 Strokovnjaki so objavili prvi fotografiji, ki ju je evropska sonda Huygens posnela na višini 16 kilometrov nad površjem in na površju Saturnove lune Titan. Vsega skupaj naj bi sonda posnela okoli 350 fotografij, ki jih bodo iz podatkov izluščili v naslednjih dneh. Sonda Huygens je na površju Titana delovala več kot 90 minut, upali pa so, da bi delovala vsaj tri minute. Evropski vesoljski agenciji ESA je uspel odličen podvig, ki je razkril tančico skrivnosti z enega zadnjih neznanih kotičkov našega Osončja. Strokovnjaki iz nadzornega središča ESOC v Darmstadtu bodo v naslednjih dneh in tednih objavili nove podatke in fotografije.

Titan je Saturnova največja luna, saj ima premer 5.150 kilometrov, kar pomeni, da je večji od planetov Merkur in Pluton. Ima gosto atmosfero, ki je sestavljena večinoma iz dušika in metana, vsebuje pa tudi sledi drugih organskih spojin. Na površju Titana znaša pritisk 1,5 bara, povprečna temperatura pa je -180°C.


Posnetek z višine 16 km. Videti naj bi bilo nekakšne struge, ki
vodijo k obali na desni strani slike (temnejše področje).

18:40 Sonda Cassini še naprej pošilja podatke, ki jih je med svojo odpravo zbrala sonda Huygens. Huygens je podatke pošiljal po dveh kanalih (A in B) in zaenkrat kaže, da kanal B vsebuje podatke, kanal A pa ne. Ker sta kanala pošiljala iste podatke, izguba kanala A ni usodna. Telemetrijski podatki kažejo, da je na višini 50 km nad površjem Titana temperatura v notranjosti sonde znašala 25°C, potovanje skozi atmosfero pa je trajalo 147 minut. Prve slike, ki jih je Huygens posnel med spuščanjem skozi atmosfero, naj bi objavili ob 20:45, so še sporočili iz nadzornega središča evropske vesoljske agencije v Darmstadtu.

17:40 Evropska sonda Huygens je postala prvi obiskovalec skrivnostne, v gosto atmosfero zavite Saturnove lune Titan. Po besedah strokovnjakov v nadzornem središču ESOC so podatki, ki jih je zbral Huygens in jih na Zemljo pošilja sonda Cassini, uporabni in pomenijo ne le tehnološki ampak tudi znanstveni uspeh odprave!

17:20 V nadzorno središče ESOC v Darmstadtu so prispeli prvi podatki, ki jih je med svojim spustom skozi Titanovo atmosfero in po pristanku zbrala evropska sonda Huygens, na Zemljo pa posredovala ameriška sonda Cassini. Strokovnjaki bodo podatke zdaj obdelali, predvidoma še danes pa izsledke (fotografije) tudi predstavili javnosti.

16:05 Radijski teleskopi še vedno beležijo šibek nosilni signal, ki ga oddaja Huygens. Nosilni signal sicer ne vsebuje podatkov, vendar pa kaže na to, da je Huygens preživel peklenski spust skozi Titanovo atmosfero. Ne glede na to, da Huygensov akumulator očitno deluje dlje kot je bilo predvideno, pa ga matična sonda Cassini nima več v svojem vidnem polju. Obrnila se je k Zemlji, kamor posreduje podatke o današnjem spustu.

14:35 Radijski teleskopi na Zemlji še vedno sprejemajo močan nosilni signal s Huygensa, ki je očitno preživel pristanek na površju Titana in deluje dlje, kot je bilo pričakovati! Strokovnjaki menijo, da se je pristanek zgodil ob približno 12:38 po srednjeevropskem času. Vse kaže, da je spust potekal po načrtu.

13:45 Radijski teleskop v Green Banku je nosilni signal s Huygensa spremljal neprekinjeno več kot dve uri, kar pomeni, da je sonda uspešno odprla padalo in prestala večji del svoje odprave. Koliko časa  po pristanku je delovala, bomo izvedeli šele zvečer okoli 19. ure, ko bo matična sonda Cassini na Zemljo poslala vse od Huygensa prejete podatke.

12:00 Strokovnjaki ameriškega radijskega teleskopa v Green Banku, ki ima anteno s premerom 110 m, so zaznali nosilni signal z 1,2 milijarde kilometrov oddaljenega Huygensa. To pomeni, da sonda deluje in se spušča skozi Titanovo atmosfero. V kakšnem stanju je in ali delujejo vse naprave pa znanstveniki ne vedo.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 14.01.2005 ob 10:05

Evropska vesoljska sonda Huygens se je danes okoli 10. ure začela spuščati skozi gosto dušikovo in z metanom bogato atmosfero Saturnove lune Titan. Med spustom s pomočjo padala, ki bo trajal približno 2 uri in pol, s šestimi instrumenti preučuje kemične in fizikalne lastnosti atmosfere ter fotografira bližajoče se površje pod seboj. Na krovu sonde je tudi mikrofon, ki snema morebitne zvoke kot so piš vetra. Pristanek na površju Titana je predviden ob 12:27 po srednjeevropskem času. Povprečna temperatura na Titanu znaša -180°C. Po pristanku naj bi sonda, katere edini in zato omejeni vir energije je akumulator, delovala še približno tri minute. Ali ji bo to uspelo bomo zanesljivo izvedeli šele potem, ko bo matična sonda Cassini, ki se nahaja v orbiti okoli Saturna, na Zemljo posredovala vse podatke, ki ji jih bo poslal Huygens. Prvi podatki naj bi na Zemljo začeli prihajati okoli 16:21 po našem času. Strokovnjaki v nadzornem središču ESOC v Darmstadtu v Nemčiji jih bodo nato obdelali in predstavili javnosti.

   » Potek spusta sonde Huygens na površje Titana

Prva fotografija s površja Titana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Ilustracija Huygensa po pristanku

tabSD.gif (826 bytes)

 

Z rumeno piko je označeno
mesto na površju Titana, kjer
naj bi pristal Huygens

tabSD.gif (826 bytes)

 

Saturnova luna Titan

tabSD.gif (826 bytes)

 

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

  Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2005

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune