ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.08.2005 - Vesoljca med tretjim sprehodom popravila tudi Discovery
Novice - Vesoljca med tretjim sprehodom popravila tudi Discovery

 


Houston, ZDA

03.08.2005

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 03.08.2005 ob 16:15

Povejte vaše mnenje na forumu!

Vesoljca Stephen Robinson in Noguči Soiči sta se danes zjutraj, ob 10:52 po srednjeevropskem času, odpravila na zadnji vesoljski sprehod med odpravo ameriškega raketoplana Discovery (STS-114), ki je že šesti dan združen z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Vesoljca, sicer člana posadke Discoveryja, sta na zunanjost MVP, natančneje na modul Quest, najprej namestila polico za začasno shranjevanje različnih vrst tovora (ESP-2). Pri prenosu 2.900-kilogramske police, ki je bila spravljena v tovornem odseku raketoplana, so jima pomagali z mehanično roko Canadarm 2. Le-to so na daljavo upravljali vesoljci v ameriškem raziskovalnem modulu Destiny. Na zunanjost postaje, v bližino vrha nosilca kril s sončnimi celicami (P6), je japonski vesoljec Soiči nato namestil še poskus z vzorci sončnih celic (MISSE-5).

Astronavta Robinsona je pred zaključkom sprehoda čakalo še popravilo na spodnji strani raketoplana Discovery. Tja ga je ponesla mehanična roka Canadarm 2 (glej sliko). Ameriška vesoljska agencija NASA se je za popravilo odločila šele pred dnevi. Njeni strokovnjaki namreč menijo, da bi bila kosa tesnila, izdelana iz tkanine Nextel, ki štrlita izmed črnih toplotno-zaščitnih ploščic na trebuhu raketoplana, dobro odstraniti. Med vrnitvijo raketoplana skozi ozračje bi se temperatura toka vročega zraka za njima namreč lahko dvignila s 1.260 na 1.540°C. To naj sicer ne bi bilo usodno za raketoplan in posadko, a previdnost ni nikoli odveč. Robinson je previdno in brez težav odstranil oba štrleča kosa, prvega ob 14:45, drugega pa deset minut kasneje. Robinson in Soiči sta se po uspešno opravljenem delu vrnila v zračno zaporo raketoplana Discovery in ob 16:49 končala vesoljski sprehod, ki je trajal 6 ur in 1 minuto.

Današnje popravilo sicer ni bilo prvo popravilo zunanjosti kakega plovila v vesolju. Podobno nalogo sta leta 1990 med vesoljskim sprehodom opravila že ruska vesoljca Solovjov in Balandin, ki sta se iz vesoljske postaje Mir odpravila do z njo združenega ruskega plovila Sojuz TM-9. S plovila so se med izstrelitvijo namreč odlepili kosi izolacijske prevleke, ki pa sta jo vesoljca med sprehodom nato pritrdila nazaj na svoje mesto.

   » Vesoljca med drugim sprehodom zamenjala žiroskop na MVP
   » Več o odpravi Discoveryja (STS-114)
   » Več o 11. glavni odpravi na MVP (MVP-11)
   » Več o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

Vesoljec na začetku sprehoda

tabSD.gif (826 bytes)

.

Robinson pod trebuhom raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

 


Robinson z odstranjenim tesnilom

tabSD.gif (826 bytes)

 

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

  Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2005

 

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune