ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.05.2006 - Slovenska delegacija obiskala vesoljsko središče ESTEC
Novice - Slovenska delegacija obiskala vesoljsko središče ESTEC

 


Noordwijk, Nizozemska

13.05.2006

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 13.05.2006 ob 12:15

Povejte vaše mnenje na forumu!

Na pobudo slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu Lojzeta Peterleta je evropski center za vesolje, raziskave in tehnologijo (ESTEC) na Nizozemskem, ki je ključni del Evropske vesoljske agencije (ESA), 11. maja prvič obiskala slovenska delegacija. Njenih štirinajst članov sta med drugimi sprejela direktor ESTEC-a g. Courtois in vodja oddelka za mednarodne odnose Evropske vesoljske agencije g. Freden.

Peterle je v svojem nagovoru izrazil prepričanje, da je za prihodnost Evrope razvijanje vesoljskega programa, ki je povezano z razvijanjem novih tehnologij, ključnega pomena. V tem smislu je Peterle izrazil prepričanje, da bo Slovenija kmalu začela tesneje sodelovati z Evropsko vesoljsko agencijo, s ciljem polnopravnega članstva, saj bi bilo tako sodelovanje za Slovenijo izrednega pomena.

Med člani delegacije je bil tudi Jože Zrimšek, direktor na direktoratu za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki je predstavil področje razvoja visoke tehnologije v Sloveniji in se seznanil z aktivnostmi na področju približevanja Slovenije Evropski vesoljski agenciji. Miran Kramberger, svetovalec Lojzeta Peterleta za področje visoke tehnologije, je povedal, da je Slovenija v preteklosti imela znanja in tehnologije povezane z mikro- in opto-elektronskimi tehnologijami, ki so osnova izdelkov, uporabnih v vesoljski. "Tehnološkega napredka si brez hitre ponovne oživitve omenjenih tehnologij v Sloveniji ne moremo predstavljati. Razgovor s predstavniki ESA-e to stališče popolnoma potrjuje," je dodal Kramberger.

Osebje Evropske vesoljske agencije je predstavilo delo te mednarodne institucije, velike priložnosti, ki jih sodelovanje lahko prinese Sloveniji in njihov pogled na možnosti sodelovanja z našo državo, so še sporočili iz pisarne evropskega poslanca Peterleta.


Kaj meni o članstvu Slovenije v Evropski vesoljski agenciji, smo pred meseci, ko se je vanjo včlanila Grčija, vprašali tudi evropskega komisarja za znanost in raziskave Janeza Potočnika. Na vprašanje vesolje.net-a je odgovoril: "Ne vidim razloga zakaj bi Slovenije včlanitev v ESA ne zanimala. Vesoljska politika je bila pred kratkim dvignjena na raven skupne evropske politike. Na ta način je postala še pomembnejša kot poprej, pa tudi za članice in s tem tudi Slovenijo bolj zanimiva."
 
Izid ankete (vesolje.net 14.-21.3.'06): Bi bilo smiselno, da se Slovenija včlani v Evropsko vesoljsko agencijo? (vseh glasov: 111)
» Da
  91% 
(101)
» Ne
  9% 
(10)
» Ne vem
  0% 
(0)

Delegacija pred maketo evropskega modula Columbus za MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

V ozadju evropska tovorna
 vesoljska ladja ATV

tabSD.gif (826 bytes)

 

dr. Bavdaž in g. Peterle v ESTEC-u

tabSD.gif (826 bytes)

 

Pogled na ESTEC iz zraka

tabSD.gif (826 bytes)

 

Komisar Janez Potočnik

tabSD.gif (826 bytes)

 

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2006

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune