ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.04.2007 - Predstavili knjigo o astronomu Franu Dominku
Novice - Predstavili knjigo o astronomu Franu Dominku

 


Ljubljana, Slovenija

sreda, 18.04.2007

.


Piše
Simon Zajc
Objavljeno
: 18.04.2007 ob 09:30

Povejte vaše mnenje na forumu!

V dvorani Zemljepisnega muzeja v Ljubljani je Vesoljska tiskovna agencija (VTA) včeraj pripravila predstavitev knjižne novosti založbe Jutro "Fran Dominko v slovenski astronomiji". O prvem profesorju astronomije na Univerzi v Ljubljani in knjižici so spregovorili: avtorja prof. Marijan Prosen in prof. dr. Stanislav Južnič ter direktor VTA Vojko Kogej. Predstavitve so se udeležili tudi predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, direktor založbe Jutro, novinarji in drugi.

 
Video posnetek z novinarske konference (43 minut).

Prof. dr. Fran Dominko
(1903-1987)

Letos poteka 20 let od smrti prof. Frana Dominka. Prvi je dvignil slovensko astronomijo iz provincialnosti in poljudnosti na visoko strokovno raven, na univerzitetna tla. Postavil je Astronomsko-geofizikalni observatorij (AGO), vpeljal astronomijo kot predmet na ljubljanski univerzi, vzgojil visoko izobražene slovenske astronome, ki uspešno delujejo, učijo, raziskujejo in posredujejo astronomske vsebine mlajšim generacijam itn.
  Fran Dominko se je rodil leta 1903 v Vodnjanu pri Pulju, maturiral v Gorici, diplomiral in doktoriral iz fizike pa v Bologni (1929). Po treh asistentskih letih na astronomskem inštitutu v Bologni se je zaradi fašističnega pritiska na zavedne Slovence umaknil na Astronomski observatorij v Beograd. Tam je delal v Službi točnega časa in sodeloval pri različnih računskih projektih.
  Prof. Anton Peterlin ga je leta 1948 povabil na mesto izrednega profesorja na novo ustanovljeni Katedri za astronomijo Univerze v Ljubljani. Prišel je v Ljubljano, kjer je nato polnih 25 let študentom matematike, fizike, astronomije predaval različne astronomske vsebine.
  Ko je prof. Dominko prišel v Ljubljano, tu ni bilo ne ljudi, ne prostorov, ne opreme, ne literature - nobenega pravega znanja za profesionalno delo astronoma. Pridobiti je bilo treba merilne inštrumente, s katerimi je bilo mogoče izmeriti določene astronomske parametre. Na račun reparacij so Ljubljančani dobili skromno astronomsko opremo iz Beograda. Tako je začel razmišljati o izgradnji astronomskega observatorija. Leta 1954 so začeli z gradbenimi deli. Tega leta so zaposlili asistenta fizika Vladimirja Ribariča, 1958 pa še asistentko matematičarko Pavlo Ranzinger. Glavna stavba AGO je bila zgrajena leta 1959.
  Od leta 1963 do leta 1973 so zaposlili še astronoma Marijana Prosena. V tem času so določili natančno zemljepisno dolžino in širino observatorija, da so AGO lahko vključili v državno geodetsko mrežo.
  Prof. Dominko je utemeljil slovensko astronomijo in jo gojil na visoki ravni. Bil je odličen predavatelj tako na univerzitetnem nivoju kot tudi pri posredovanju poljudnih astronomskih vsebin mladini, v društvih in širši javnosti. Pisal je v številne domače in tuje revije. Izdal je tudi zanimivo poljudno knjigo Pogled v vesolje (1958). Kar 15 let je urejeval slovenske astronomske efemeride Naše nebo, zaslužen pa je tudi za slovensko zgodovino naravoslovnih ved kot prvi urednik Zbornika za zgodovino naravoslovja in
tehnike pri Slovenski Matici v Ljubljani (1971-1985). Do smrti je uredil osem zvezkov. Prehitel ga je čas.

Marijan Prosen in Stanislav Južnič

Konferenca ob izidu knjige. Od
leve: Prosen, Južnič in Kogej.

tabSD.gif (826 bytes)

.

Avtorja knjižice

tabSD.gif (826 bytes)

Fran Dominko, za njim observatorij AGO na Golovcu v Ljubljani

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune