ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.05.2007 - Astronomsko društvo Orion vabi na 7. dneve astronomije
Novice - Astronomsko društvo Orion vabi na 7. dneve astronomije

 


Maribor, Slovenija

petek, 11.05.2007

.


Piše
Javor Kac, AD Orion
Objavljeno
: 11.05.2007 ob 10:00

Povejte vaše mnenje na forumu!

Astronomsko društvo Orion vas vabi, da se danes udeležite drugega dne letošnjih 7. dnevov astronomije, ki potekajo v Mariboru.

7. DNEVI ASTRONOMIJE
MARIBOR, 10. IN 11. MAJA 2007 NA II. GIMNAZIJI MARIBOR
FIZIKALNA UČILNICA 1D6 V 1. NADSTROPJU NOVEGA PRIZIDKA

Namen Dnevov astronomije je popularizirati astronomijo kot znanost med najširšim občinstvom. Letos bodo Dnevi astronomije potekali na II. gimnaziji Maribor, Trg Miloša Zidanška 1, v fizikalni učilnici 1D6 v 1.nadstropju novega prizidka in sicer v četrtek 10.5.2007 med 16. in 20. uro, ter v petek 11.5.2007 med 16. in 20. uro.

Bera predavateljev bo letos še posebej močna, saj bomo poslušali vrhunske slovenske astronome s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ki so uveljavljeni tudi v mednarodnem merilu. Dr. Tomaž Zwitter nam bo predstavil najnovejše odkritje Zemlji podobnega planeta. Med predavatelji pa bo tudi profesor Marijan Prosen, ki je naš najplodovitejši pisec astronomskih učbenikov. Predstavljena bo tudi problematika svetlobnega onesnaženja, ki ne moti le astronome, pač pa postaja v Sloveniji kot drugi svetlobno najbolj onesnaženi državi v Evropi še posebej pereča.

PROGRAM
Petek 11.5.2007

16:00 - dr. Andreja Gomboc: Izbruhi sevanja gama - najmočnejše eksplozije v vesolju
Vsak dan se nekje na nebu zgodi silovita eksplozija, ki označuje dramatični konec masivne zvezde ali sistema dveh kompaktnih zvezd in s tem verjetno rojstvo nove črne luknje. Večina energije se sprosti v obliki žarkov gama, ki jih Zemljina atmosfera ne prepušča, zato so zgradili posebne satelite, s katerimi te eksplozije detektirajo nad atmosfero. V zadnjih desetih letih je razumevanje teh dogodkov bistveno napredovalo, čeprav ostajajo še mnoga vprašanja. Zaradi njihove silovitosti jih lahko opazujemo vse do najbolj oddaljenih delov vesolja in jih začenjamo uporabljati kot "svetilnike" pri študiju zvezd in galaksij, kakršne so bile, ko je bilo vesolje se zelo mlado.

17:00 - Teo Močnik: Merjenje geografske širine z opazovanjem časa zaida Sonca
V predavanju bo predstavljena raziskovalna naloga, v kateri bodo predstavljene metode merjenja geografske širine s pomočjo določanja časa zaida Sonca. Prikazani bodo tudi rezultati meritev.

18:00 - dr. Tomaž Zwitter: Odkritje Zemlji podobnega planeta v ozvezdju Tehtnice
Konec aprila 2007 je raziskovalna skupina Stephana Udryja z ženevskega observatorija objavila, da je ob zvezdi HO v ozvezdju Tehtnice odkrila dva nova planeta (glej novico na vesolje.net-u). Članek v reviji Astronomy & Astrophysics ne bi vzbudil posebne pozornosti, saj sedaj poznamo že mnogo planetov, ki krožijo okrog drugih zvezd. Vendar je tokrat drugače, saj so prvič odkrili planet, na katerem so razmere podobne tistim na Zemlji. Predstavil bom meritve, ki so vodile to tega odkritja in jih postavil v širši kontekst sedanjega in bodočih iskanj planetov podobnih Zemlji.

19:00 - Andrej Mohar: Slovenija, svetilnik Evrope
Svetlobno onesnaževanje negativno vpliva na ljudi, svetilke ki onesnažujejo okolje tudi močno bleščijo, kar še posebej moti starejše občane. Zaradi svetlobnega onesnaževanja izumirajo nekatere nočno aktivne živali, zvezd pa se vsak dan vidi manj. Če bi Slovenija imela takšno javno razsvetljavo kot jo ima Nemčija, bi letno prihranili 10 milijonov evrov električne energije. Maribor je pravi rekorder glede porabe električne energije za razsvetljavo, saj porabi le-te tudi 4 krat več kot podobna mesta v Nemčiji.

7. Dnevi slovenske astronomije

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune