ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.06.2007 - Ameriki raketoplan Atlantis se je zdruil z vesoljsko postajo
Novice - Ameriki raketoplan Atlantis se je zdruil z vesoljsko postajo

 


Houston, ZDA

nedelja, 10.06.2007

.


Pie Simon Zajc

Objavljeno
: 10.06.2007 ob 23:25

Povejte vae mnenje na forumu!

Posadka raketoplana Atlantis je ob 23:20 po srednjeevropskem asu odprla loputo v vesoljsko postajo in vstopila v ameriki raziskovalni modul Destiny, kjer so jih priakali lani 15. glavne odprave (MVP-15). asa za sproeno druenje bo malo, saj bodo e ez nekaj ur iz raketoplanovega tovornega prostora z mehanino roko dvignili novi nosilec S3/S4, na katerem sta dve krili s sonnimi celicami in ga predali mehanini roki Canadarm2 na vesoljski postaji. Astronavti se bodo zaeli pripravljati tudi na jutrinji prvi vesoljski sprehod.


Pie Simon Zajc
Objavljeno
: 10.06.2007 ob 21:40

Ameriki raketoplan Atlantis (STS-117) se je danes ob 21:36 po srednjeevropskem asu zdruil z vmesnikom PMA-2 na amerikem modulu Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Zadnji del priblievanja je, tako kot je to normalno, rono upravljal poveljnik Frederick Struckow, pomagal pa mu je pilot Lee Archambault. Drugi lani posadke so priblievanje nadzirali z laserskim daljinomerom. Sedemlanska amerika posadka Atlantisa bo e drevi odprla lopute v vesoljsko postajo, kjer jo priakujejo ruski poveljnik odprave MVP-15 Fjodor Jurihin ter ladijska inenirja Oleg Kotov in Sunita Williams. Raketoplan v tovornem prostoru nosi 17,5-tonski nosilec S3/S4, ki ga bodo v prihodnjih dneh namestili na zunanjost postaje. Z Atlantisom je na MVP prispel tudi ameriki astronavt Clayton Anderson, ki bo kot ladijski inenir zamenjal Wiliamsovo. Anderson bo uradno postal lan posadke MVP-15 e nekaj ur po zdruitvi, ko bodo v ruski Sojuz TMA-9, ki slui tudi kot reevalno plovilo v primeru nevarnosti na postaji, namestili njegovo po meri izdelano oblogo za sede. Wiliamsova, ki je na postaji od sredine lanskega decembra, se bo z Atlantisom vrnila na Zemljo.

Eno uro pred dananjo zdruitvijo, ko je bil raketoplan na razdalji okrog 180 metrov pod vesoljsko postajo, je Atlantis naredil poasen obrat za 360. Vesoljci v postaji so ga tako lahko z vseh strani posneli z digitalnimi fotoaparati. Strokovnjaki amerike vesoljske agencije NASA bodo posnetke pregledali in ocenili stanje toplotno-zaitnih ploic na vesoljskem plovilu. e veraj so z raketoplanovo mehanino roko, na koncu katere je kamera, pregledali Atlantis in ugotovili, da se je odvihal priblino 10x15 cm velik trikotni del zaitne tkanine pri glavnih motorjih pod repom. Strokovnjaki stanje e preuujejo. Za zdaj ne kae, da bi bil raketoplan v nevarnosti.

Odprava raketoplana Atlantis STS-117
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)
Ameriki raketoplan Atlantis poletel k vesoljski postaji
Popravljen ameriki raketoplan Atlantis spet na izstreliu

Sreanje posadk v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na Atlantis iz MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Spodnja stran raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)

Odvihani del tkanine na Atlantisu

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune