ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.10.2007 - Med tretjim sprehodom nosilec P6 postavili na konno mesto
Novice - Med tretjim sprehodom nosilec P6 postavili na konno mesto

 


Houston, ZDA

torek, 30.10.2007

.


Pie
Simon Zajc
Objavljeno
: 30.10.2007 ob 21:50

Povejte vae mnenje na forumu!

Pri razvijanju drugega od dveh kril s sonnimi na nosilcu P6, ki so ga danes postavili na konno mesto na levi strani zunanjega amerikega ogrodja Mednarodne vesoljske postaje (MVP), je prilo do pokodbe. Krilo P6 4B, ki je bilo zloeno kot harmonika, se je najprej zataknilo, nato pa natrgalo ob robu. Razvijanje, ki so ga s pomojo raunalnika upravljali vesoljci v MVP, so zato ustavili. Prvo dvodelno krilo so pred tem uspeno razvili, drugo pa ostaja priblino 80 odstotno razvito. Nosilec P6 s krili sonnih celic je v vesolju od leta 2000, ko so ga na postajo pripeljali z raketoplanom Endeavour (STS-97).


Pie Simon Zajc
Objavljeno
: 30.10.2007 ob 17:00

Amerika astronavta Scott Parazynski in Doug Wheelock sta danes ob 09:45 po srednjeevropskem as odla na tretji vesoljski sprehod med odpravo STS-120. Izstopila sta iz zrane zapore modula Quest na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) in odla do nosilca P5, ki je na skrajnem levem koncu amerikega zunanjega ogrodja, ki nosi krila s sonnimi celicami in hladilnike. Od tam sta z nasveti pomagala vesoljcema v notranjosti postaje, ki sta upravljala mehanino roko Canadarm2, Wilsonovi in Taniju. Ob priblino 11:15 je mehanina roka na konno mesto, to je na nosilec P5, pritrdila nosilec P6, ki je bil do pred nekaj dnevi pritrjen nad modulom Unity (na nosilcu Z1). Zloeni krili s sonnimi celicami, ki sta na nosilcu, so e pred koncem sprehoda zaeli zopet razvijati. Parazyinski in Wheelock sta nosilec P6 pritrdila z zapahi in vijaki ter povezala elektrine in druge kable ter cevi hladilnega sistema. Parazynski je nato odel do mehanizma (SARJ) za obraanje sonnih celic na levi strani ogrodja. Ogledal si ga je in sporoil, da izgleda normalno. Opazil ni nobenih kovinskih opilkov, ki jih je bil med drugim vesoljskim sprehodom v mehanizmu na desni strani ogrodja nael astronavt Tani. Desni mehanizem, ki bi moral skrbeti, da so sonne celice obrnjene k Soncu, je, kot kae, pokvarjen, saj so tudi tipala zaznala, da se teko obraa in potroi ve elektrike. Na zunanjost postaje sta vesoljca pritrdila nadomestni elektrini prekinja (MBSU), ki sta ga prinesla iz tovornega prostora Discoveryja. Sprehod se je konal ob 16:53, ko sta se Parazynski in Wheelock po 7 urah in 8 minutah vrnila v modul Quest.

Amerika vesoljska agencija NASA se je doloila za en dan podaljati odpravo raketoplana Discovery (STS-120). Namesto preizkuanja nainov za popravilo toplotno-zaitnih ploic raketoplana, bosta vesoljca med etrtim vesoljskim sprehodom znova pregledala desni vrtei se mehanizem za obraanje kril z amerikimi sonnimi celicami. Peti sprehod je prestavljen za en dan, na soboto.

Parazynski in Tani opravila drugi sprehod med STS-120
Odprava raketoplana Discovery (STS-120)
Mednarodna vesoljska postaja
Odprava MVP-16

Pokodovani del krila P6 4B

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled skozi kamero na eladi

tabSD.gif (826 bytes)

.

V Zemljini senci. Postaja je osvetljena z arometi. V ospredju mehanina roka, na njej vesoljec.

tabSD.gif (826 bytes)

.

Znova razvito krilo s sonnimi celicami na nosilcu P6

tabSD.gif (826 bytes)

.

Skica Mednarodne vesoljske postaje, kakrna je po dananjem sprehodu.
Klikni na sliico za prikaz veje slike.

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune