ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.04.2008 - Sojuz TMA-11 s trilansko posadko se je vrnil na Zemljo
Novice - Sojuz TMA-11 s trilansko posadko se je vrnil na Zemljo

 


Koroljov, Rusija

sobota, 19.04.2008

.


Pie Simon Zajc

Objavljeno
: 19.04.2008 ob 11:10 in 12:00

Povejte vae mnenje na forumu!

Peggy Whitson in Jurij Malenenko, lana posadke MVP-16 in prva junokorejska astronavtka Soyeon Yi so se danes ponoi poslovili od lanov posadke MVP-17, poveljnika Sergeja Volkova ter ladijskih inenirjev Olega Kononenka in Garretta Reismana, ki ostajajo na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Malenenko, Whitsonova in Yijeva so odli v rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-11 in ob 04:09 po srednjeevropskem asu za seboj zaprli loputo. Plovilo se je ob 07:06 loilo od spajalnega mehanizma na spodnji strani ruskega modula Zarja in se oddaljilo od postaje, s katero je bilo zdrueno 190 dni.

Sojuz TMA-11 se je pod poveljstvom Jurija Malenenka obrnil z motorjem v smeri kroenja in ob 09:40 za dobre tiri minute vgal svoj raketni motor ter tako zmanjal hitrost. Dvajset minut kasneje se je plovilo razdelilo na tri dele: od pristajalnega odseka z vesoljci sta se loila orbitalni in pogonsko-instrumentalni odsek. Kapsula je ob 10:07, ko je bila na viini okrog 102 km, vstopila v gosteje sloje Zemljinega ozraja. Med vraanjem jo je varoval toplotni it. Padala so se zaela odpirati na viini okrog 11 km. Pristanek v kazahstanski stepi so ublaili e pristajalni motorji na spodnji strani kapsule.

Ruski helikopterji z ekipami strokovnjakov in zdravnikov so signal s pristajalnega odseka plovila zaznali ele okrog 11:00, to je pol ure po predvidenem asu pristanka (10:30). Kot kae je med vraanjem prilo do teav, saj je kapsula zgreila predvideno mesto pristanka za celih 475 km (po drugih podatkih 420 km). lo je za rezervni, balistini nain pristanka, med katerim se je kapsula spuala pod ostrejim kotom, na posadko pa deloval veji negativni pospeek (9-10 G). Podobno se je zgodilo tudi v primeru vrnitve Sojuza TMA-1 in Sojuza TMA-10. Posadka Sojuza TMA-11 se je ruskemu srediu za upravljanje poletov v Koroljovu pri Moskvi oglasila po satelitskem telefonu. Do takrat nadzorniki niso vedeli niesar o stanju plovila. Vesoljci so sporoili, da se poutijo dobro.

Predaja poveljstva na Mednarodni vesoljski postaji
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)
Odprava MVP-16
Sojuz TMA-11

Helikopterji pri pristajalnem
 odseku Sojuza TMA-11

.

Sojuz se oddaljuje od MVP

.

Vesoljsko plovilo Sojuz TMA-11

.

Slovo v modulu Unity

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2008

 Pogled iz vesolja
28.4.2019 16:48


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune