ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.10.2009 - Javnosti predstavili meteorit, ki je aprila padel na Mežaklo
Novice - Javnosti predstavili meteorit, ki je aprila padel na Mežaklo

 


Ljubljana, Slovenija

sreda, 21.10.2009

.


Piše
Bojan Ambrožič, fotografije Jaka Steblovnik
Objavljeno
: 21.10.2009 ob 18:15

Povejte vaše mnenje na forumu!

Danes je v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani potekala novinarska konferenca ob odprtju razstave in izidu monografije Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije. Kustos dr. Miha Jeršek je predstavil knjigo ter muzejsko razstavo Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije. Knjiga predstavlja geološki razvoj in edinstveno geološko raznovrstnost Slovenije.

Pomembno mesto v knjigi ima tudi nedavno najdeni tako imenovani Mežakelski meteorit. 17. maja 2009 ga je med izletom na Planskem vrhu na Mežakli našel Jožef Pretnar iz Gorij skupaj s prijateljico Bojano Krajnc. Na srečo je dva dni pred tem bral članek o padcu meteorita. Zato je bil takoj prepričan, da gre za meteorit. Na mestu padca je našel kar 13 fragmentov tega izpodnebnika ter takoj kontaktiral nemškega lovca na meteorite Tomasa Graua. Slednji je prav ta meteorit neuspešno iskal na območju Karavank že en mesec. Grau je takoj potrdil da gre za kose meteorita. Še en večji, 956,4 grama težak kos meteorita, pa je 27. avgusta našel Danijel Repe.

Kemijske analize v laboratoriju so pokazale, da gre za vrsto hondrita. Sestavljajo ga majhne kroglice imenovane hondrule, ki lahko nastanejo samo v mikrotežnostnem okolju vesolja. Sestavljajo ga še minerali olivini, pirokseni ter vrsta belega plagioklaza albit. Podrobne analize še vedno potekajo v sodelovanju z nemškimi strokovnjaki, saj pri nas nimamo zadostno opremljenih laboratorijev.

Sam meteorit je v Zemljino atmosfero vstopil 7. aprila 2009 ob treh zjutraj nad Gornjesavsko dolino in Avstrijsko Koroško. Priče so zaslišale bobnenje ter ga celo zamenjale za potres. Opazovalci so videli tudi svetlo sled za meteorjem.

Ob današnji priložnosti sta bila največja dva kosa meteorita prvič javno razstavljena. Najditelj Jožef Pretnar se je zahvalil sodelavcem in prijateljem, da skrivnosti in podrobnosti o padcu meteorita do danes niso izdali. Tako nihče ni mogel ovirati dela znanstvenikov. Povedal je tudi, da bo ob prvi obletnici padca v sodelovanju z občinama Gorje in Jesenice izšla publikacija o meteoritu.

Razstavo poleg zbirke meteoritov in odlivka Avškega meteorita sestavljata še simulator potresa šeste stopnje ter zbirka redkih fosilov ter mineralov najdenih na območju Slovenije. Ogled razstave je mogoč do 9. februarja 2010.

Je na Mežaklo aprila letos padel meteorit?
Prirodoslovni muzej Slovenije

Fragment Mežakelskega meteorita

tabSD.gif (826 bytes)

Dva največja dela meteorita
Za prikaz večje slike klikni na sličico

tabSD.gif (826 bytes)

Najditelj Jožef Pretnar na mestu
 padca meteorita

tabSD.gif (826 bytes)

Udarna jama meteorita

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2009

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune